Iskut öljyntuotantolaitoksiin voivat jatkua Saudi-Arabiassa – "Iran testaa Yhdysvaltojen reagointia"

Kuka oli Saudi-Arabian viikonlopun iskujen takana ja voivatko maailman öljynhintoja heiluttavat iskut vielä jatkua? Tätä arvioitiin maanantaina Persianlahden dramaattisen viikonlopun jälkeen.

Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset väittivät olevansa Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin viikonloppuna tehtyjen iskujen takana. Maanantaina kapinalliset uhkasivat Saudi-Arabiaa uusilla iskuilla.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat taas syyttäneet iskusta Irania, minkä maa on kiistänyt.

Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri Antti Paronen ei usko, että huthit olisivat yksin voineet toteuttaa viikonlopun kaltaisen iskun.

–  Jos näin olisi, ne olisivat tulleet todella pitkälle siitä sotilaallisesta joukosta, mitä ne vielä muutama vuosi sitten vielä olivat.

Näin ollen jokin valtiollinen toimija on todennäköisimmin iskun taustalla.

–  Tällöin sormi osoittaa loogisesti Iraniin, mutta on liian aikaista sanoa asiasta mitään ennen vedenpitäviä todisteita.

Iran ja Saudi-Arabia ovat kalistelleet sapeleita jo pitkään. Ne käyvät alueellista valtataistelua ja ovat sijaissotien kautta ottaneet yhteen ympäri aluetta.

Sunnalaisen Saudi-Arabian ja shiialaisen Iranin valtataistelussa on myös uskonnollinen ulottuvuus. On kuitenkin tärkeää huomioida, että maat ovat tarkoituksella vahvistaneet uskonnollisia jännitteitä alueella.

Iran testaa myös Yhdysvaltoja

Yhdysvallat on Saudi-Arabian vahva liittolainen. Paronen uskoo Iranin testaavan, miten pitkälle se voi mennä ennen kuin Yhdysvallat puuttuu asiaan. Vaikka maiden suhteet ovat kiristyneet, Yhdysvallat ei ole käyttänyt suoraa voimaa Irania vastaan.

–  Siksi tehdään kokeiluja, kuinka pitkälle valtatyhjiön täyttämisessä voidaan edetä ennen vastatoimia. Useat iskut tulevat todennäköisesti seuraamaan toisiaan, Paronen sanoo.

–  Jos minä olisin iranilainen operatiivinen suunnittelija, niin nyt katsottaisiin, kuinka pitkälle uskalletaan mennä. Tehtäisiin jatkuvia pienimuotoisia iskuja ja testattaisiin, missä raja menee.

Voiko Yhdysvallat sitten reagoida Iranin toimintaan? Ainakin Saudi-Arabia pyrkinee painostamaan Yhdysvaltoja toimimaan.

–  Se on kiinni presidentti Donald Trumpin linjasta. Trump otti tosin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin erottamisen myötä voimakkaan linjan, että hän ei ole ensimmäisenä julistamassa uutta sotaa varsikaan Lähi-idässä.

Trump on toistaiseksi tyytynyt Iranin sanalliseen kritisointiin.

–  Enemmin tai myöhemmin Yhdysvaltojen on tehtävä jotain Lähi-idän suurvalta-asemansa vuoksi, kuten rajoitettu sotilaallinen isku Irania vastaan, Paronen uskoo.

Suoraa konfliktia Saudi-Arabian ja Iranin välillä tuskin on luvassa ainakaan niin kauan kuin Yhdysvalloilla on yli 20 sotilastukikohtaa Persianlahdella.

–  Yhdysvallat on niin keskeisesti sitoutunut Saudi-Arabian valta-asemaan, että olisi vaikea kuvitella Iranin pystyvän käymään suoraa sotaa Saudi-Arabiaa vastaan.

Öljy heikkous ja vahvuus

Paronen arvioi, että iskut öljytuotantoon voivat jatkua. Tämä "musta kulta" on sekä Saudi-Arabian vahvuus että heikkous.

–  Saudi-Arabian paikan maailmassa ratkaisee pitkälti se, miten paljon maa pumppaa raakaöljyä maailmanmarkkinoille ja miten paljon markkinat voivat sen vakauteen luottaa. Jos siis haluaa heikentää maan ulkopoliittista vaikuttavuutta, tulee vaikuttaa kykyyn pumpata raakaöljyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.