Isossa-Britanniassa poikkeuksellinen tutkinta seksirikosringistä: 278 uhria, 461 pidätystä, 18 tuomittua

Ison-Britannian Newcastlessa on meneillään poikkeuksellisen suuri seksuaalirikostutkinta. Tuoreessa oikeusistunnossa tuomittiin 18 henkilöä seksiringin pyörittämisestä. Kolme on vangittu, ja loput vangitaan ensi kuussa. Heille luettiin yhteensä sata syytettä, joita olivat todistamassa 22 uhria. Nuorimmat ovat olleet 13-vuotiaita, vanhimmat 25. Oikeuden mukaan syytetyt pyrkivät valitsemaan uhreiksi heikossa asemassa olevia tyttöjä ja naisia.

17 miestä ja yksi nainen saivat tuomiot raiskauksista, huumeiden välittämisestä ja prostituutioon yllyttämisestä.

Teot tapahtuivat vuosina 2010-2014. Uhreille tyrkytettiin alkoholia ja huumeita ennen kuin heidät pakotettiin seksiin. Uhrit vietiin juhliin, joissa tarjoiltiin avoimesti päihteitä. Yksi uhreista kertoi osallistuneensa noin 60 juhlaan. Osa kertoi poliisille olleensa liian päihtynyt puolustamaan itseään, kun taas osa tuli riippuvaiseksi huumeista, joita he saivat seksiä vastaan.

Poliisi aloitti tutkinnat toukokuussa 2013, ja ne jatkuvat yhä. Tähän asti poliisi on tehnyt 461 pidätystä. Poliisi on puhuttanut yli 700 mahdollista uhria ja 278 uhria on vahvistettu. Tapausta on ollut tutkimassa 50 poliisin ryhmä.

Kohua on herättänyt myös se, että poliisi maksoi tuomitulle lapsen hyväksikäyttäjälle 10 000 puntaa, jotta hän vakoili näitä juhlia osana tutkintaa.

Oikeudenkäynnit oli jaettu neljään osaan, joista viimeinen saatiin vihdoin päätökseen. Ensimmäinen oikeudenkäynti päättyi jo lokakuussa 2015, mutta asiasta ei ole voitu uutisoida, jotta tutkinta ei olisi vaarantunut.

Newcastlen kaupunki on aloittanut myös sisäisen tutkinnan, sillä yksi uhreista oli tekojen aikaan paikallisten viranomaisten huostassa.

Syytetyt olivat pääasiassa Isossa-Britanniassa syntyneitä, mutta he tulivat bangladeshilaisesta, pakistanilaisesta, intialaisesta, irakilaisesta, iranilaisesta ja turkkilaisesta yhteisöstä. He kaikki asuivat kaupungin länsilaidalla. Osa heistä oli sukulaisia ja lapsuudenystäviä keskenään.

Poliisi kertoo saaneensa yhteisöjen täyden tuen tutkintaan. Yhteisöt ovat myös tuominneet syytettyjen teot.

Kyseessä on Northumbrian poliisin suurin koskaan suorittama seksuaalirikostutkinta.

Lähde: BBC, The Independent ja The Guardian.