Israel kehuskeli iskeneensä Gazaan ankarimmin moniin vuosiin

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi keskiviikkona maansa antaneen Gazan militanteille kovimman iskun sitten vuoden 2014 sodan.

– Eilisestä lähtien armeija on vastannut voimalla Gazan kaistalta tulleeseen tulitukseen iskemällä kymmeniin terroristijärjestöjen maaleihin. Tämä on kovin isku, jonka olemme tehneet vuosiin, Netanjahu sanoi pääministerin kanslian tiedotteen mukaan.

Netanjahu sanoi pitävänsä Hamas- ja Islamilainen Jihad -äärijärjestöjä sekä niitä tukevaa Irania syypäinä tilanteen kiristymiseen.

Tilanne Gazan rajalla rauhoittui keskiviikkona, vaikka täyttä selvyyttä siitä, olivatko osapuolet sopineet tulitauosta, ei ollut. Palestiinalaisjärjestöjen mukaan tulitauosta sovittiin, mutta Israel ei tätä vahvistanut.

– Israel ei halua tilanteen muuttuvan huonommaksi, mutta väkivaltaisuudet aloittaneiden täytyy lopettaa ne, sanoi Israelin tiedusteluministeri Yisrael Katz.

Islamilainen Jihad ja Hamasin aseellinen siipi ottivat nimiinsä Israeliin tiistaina tehdyt kranaatti-iskut. Järjestöt sanoivat harvinaisessa yhteislausunnossa, että iskut olivat vastaus hyökkäyksiin, joita Israelin armeija on tehnyt heidän asemiinsa viime päivinä.

Turvaneuvosto koolle

Israelin ilmapuolustusjärjestelmä tuhosi valtaosan kranaateista, mutta osa päätyi maahan asti. Kyseessä on tiettävästi suurin kranaattikeskitys Israeliin sitten vuoden 2014 sodan.

Kaksi israelilaista sotilasta haavoittui kranaateista lievästi ja yksi hieman vakavammin. Yksi kranaatti räjähti lähellä lastentarhaa, mutta rakennuksessa ei ollut lapsia.

Israel kosti kranaattikeskityksen iskemällä useaan kohteeseen Gazan kaistalla.

YK:n turvallisuusneuvoston oli keskiviikkona määrä kokoontua Israelin tilanteen vuoksi. Kokous järjestetään Yhdysvaltain pyynnöstä.

Uutistoimisto AFP kertoi Yhdysvaltojen laatineen lauselmaluonnoksen, jossa vaaditaan, että turvallisuusneuvosto tuomitsee mahdollisimman voimakkaasti Gazasta Israeliin tehdyt iskut.

– Turvallisuusneuvoston pitäisi olla tyrmistynyt ja vastata tähän väkivaltaan, joka kohdistettiin viattomiin israelilaisiin siviileihin, Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.