Israel purkaa palestiinalaisrakennuksia Jerusalemin lähellä – alueen asukkaita revitty kodeistaan

Israelin joukot ovat tänään alkaneet purkaa palestiinalaisten koteja Jerusalemin eteläpuolella. Israelin mukaan rakennukset ovat laittomia, mutta maan päätös on herättänyt kansainvälistä huolta.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Sur Baherin alueella oli ennen aamunkoittoa sadoittain poliisin ja armeijan henkilöstöä. Viranomaiset eristivät ainakin neljä rakennusta ja maansiirtokone oli alkanut purkaa osittain rakennettua kaksikerroksista rakennusta.

Toimittajia estettiin pääsemästä alueelle, kun asukkaita ja aktivisteja raahattiin ulos rakennuksista.

–  Haluan kuolla tänne, erään miehen oli kuultu huutaneen, kun häntä revittiin ulos kodistaan.

Palestiinalaiset: Purkutoimet rikkovat kaikk ia sopimuksia

Rakennukset sijaitsevat lähellä Israelin raja-aitaa, joka eristää miehitetyn Länsirannan Israelista. Israelin mukaan rakennukset on rakennettu liian lähelle aitaa.

Palestiinalaisten mielestä Israelin hallinto käyttää turvallisuutta tekosyynä ja yrittää pakottaa palestiinalaiset pois siirtokuntien laajenemisen tieltä. Palestiinalaisten mukaan rakennukset sijaitsevat alueella, joka on sopimusten mukaan palestiinalaishallinnon käskyvallan alaisena.

Palestiinalaishallinnon mukaan purkutoimet rikkovat kaikkia sen ja Israelin välillä tehtyjä sopimuksia.

–  Nyt on käynnissä suurin ja kaikkein vaarallisin sotatoimien ulkopuolinen purkuoperaatio, palestiinalaishallinnon ministeri Walid Asaf kertoi alueella kuvatussa videossa.

Asaf on vastuussa Israelin siirtokuntien tarkkailusta.

–  Tämä operaatio yrittää eristää Jerusalemin Betlehemistä, hän lisäsi.

Israel syyttää palestiinalaisia valehtelusta

Israelin turvallisuusministeri Gilad Erdan syytti palestiinalaisia valheista. Erdan kertoi, että purkutoimet ovat saaneet pitkällisen käsittelyn jälkeen maan korkeimman oikeuden hyväksynnän.

–  Rakennukset on rakennettu laittomasti turva-aidan viereen ja ne muodostavat vaaran siviilien ja turvallisuusjoukkojen hengille, Erdan siteerasi korkeimman oikeuden päätöstä tviitissään.

Hän kertoi myös, että purkutoimet saataneen tehtyä päivän aikana.

Alueen asukkaat saivat kesäkuun 18. päivänä Israelin viranomaisilta ilmoituksen, jossa kerrottiin heidän suunnitelmistaan purkaa rakennukset, joista osa oli vielä rakenteilla. Ilmoituksessa mainittiin 30 päivän varoaika.

YK:n hätäaputoimisto OCHA:n mukaan Israelin päätös vaikuttaa yhteensä kymmeneen rakennukseen ja noin 70 huoneistoon. Purkutoimien vuoksi 17 ihmistä siirretään sijoiltaan, mutta päätös vaikuttaa näiden lisäksi vielä 350 muuhun ihmiseen, kertoo YK.

YK on vaatinut Israelia hylkäämään purkusuunnitelmansa.

–  Sijoiltaan siirto on traumatisoivaa ja sillä on pysyviä seurauksia erityisesti niille, jotka ovat kaikkein haavoittuvaisimpia, YK varoitti purkutoimien alla.

Myös joukko Euroopan unionin diplomaatteja kiersi alueella hiljattain.

Rakennuslupien vaikea saatavuus johtanut asuntopulaan

Alueen asukkaat pelkäävät, että nyt purettavien talojen lisäksi sata muuta rakennusta on vaarassa tulla puretuksi alueella lähitulevaisuudessa.

Palestiinalaisten on erittäin vaikea saada rakennuslupia Israelin viranomaisilta. Palestiinalaisten ja ihmisoikeusaktivistien mukaan tämä on johtanut asuntopulaan.

Israel miehitti Länsirannan ja Itä-Jerusalemin Kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Myöhemmin maa liitti Itä-Jerusalemin osaksi Israelin valtiota. Kansainvälinen yhteisö ei ole ikinä tunnustanut alueen liittämistä osaksi Israelia.

Israel aloitti raja-aidan rakentamisen palestiinalaisten toisen kansannousun eli intifadan yhteydessä 2000-luvun alussa. Israelin mukaan raja-aita on välttämätön, jotta maa voi puolustautua hyökkäyksiltä.

Palestiinalaiset kokevat muurin olevan apartheid-aita, joka pitää yllä syrjintää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ukrainassa mellakoitiin koronavirusevakkoja vastaan

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone sai yli kolmen vuoden tuomion – Trump vihjailee luottomiehensä voivan vapautua

Koronavirustartuntojen määrä laskee Kiinassa, mutta kuolemien määrä ulkomailla kasvaa – Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä kuolleesta

YK: 170  000 taisteluja paennutta ihmistä elää taivasalla Luoteis-Syyriassa – paenneita yhteensä liki miljoona

Ruotsalainen säätiö perusti palkinnon – kaksi miljoonaa dollaria kestäville ruokaratkaisuille joka vuosi

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet yrittävät jälleen muodostaa yhteishallinnon – sanooko kolmas kerta toden?

Saksan liittokansleri Merkel Hallen väkivallanteon jälkeen: Rasismin ja vihan myrkky on johtanut jo liian moneen rikokseen – suomalaistutkija arvioi epäillyn toimineen yksin

Ensi kertaa vaaliväittelyyn osallistunut Michael Bloomberg sai vastaehdokkailtaan täyslaidallisen – voiko Trumpin voittaa "toinen ylimielinen miljardööri"?

Saksassa äärioikeistopuolue jakoi rasistiseksi koettua värityskirjaa – poliisi tutkii vihanlietsontavalitusta

Japanilaismedia: Kaksi risteilyaluksella koronavirustartunnan saanutta ihmistä on kuollut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.