Israel pysäytti Gazaan pyrkineen norjalaisaluksen – aktivistien tarkoitus murtaa yli kymmenen vuotta kestänyt saarto

Israelin laivasto pysäytti sunnuntaina Norjan lipun alla purjehtineen aluksen, joka oli matkalla Gazaan. Aluksen aktivistien oli tarkoitus murtaa yli kymmenen vuotta kestänyt Gazan saarto. Aktivistien mukaan aluksella oli 22 ihmistä ja sen rahtina oli lääkintätarvikkeita.

Israelin armeijan mukaan tapaus päättyi ilman mainitsemisen arvoisia tapahtumia. Pysäyttämisen jälkeen alusta lähdettiin siirtämään Israelin Ashdodin satamaan.

Toinen samaan aktivistiryhmään kuuluva Ruotsin lipun alla purjehtiva alus lähestyy parhaillaan aluetta. Sen odotetaan saapuvan Gazan ja Israelin lähistölle lähipäivinä.

Alukset ovat osa neljän aluksen ryhmää, joka lähti merille toukokuussa. Ne ovat pysähtyneet useissa satamissa matkallaan ja kaksi niistä jäi Palermon satamaan Sisiliassa.

Vähän ennen kuin norjalaisaluksen matka keskeytettiin, aktivistit ilmoittivat, että Israelin laivasto lähetti varoituksia alukselle.

– Israelin laivasto väittää, että rikomme kansainvälistä lakia ja että he käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja pysäyttääkseen meidät, aktivistit sanoivat lausunnossaan.

Israelilla on ollut kolme merkittävää sotilasoperaatiota Gazassa sitten vuoden 2008. Israelin mukaan saarto on tarpeellinen, jotta alueen militantit eivät voisi hankkia aseita tai varusteita. Eri aktivistiryhmät ja YK:n edustajat ovat vaatineet saarron poistamista humanitaaristen syiden vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – ennakkosuosikkina pidetty "Tunisian Silvio Berlusconi" pidätettiin ennen vaaleja

Kyynelkaasu ja Molotovin cocktailit sinkoilevat taas Hongkongissa – mielenosoittajat vaativat apua Britannialta

Taleban perui Punaisen Ristin porttikiellon – kieltoa oli perusteltu järjestön "epäilyttävällä toiminnalla"

Varastettu kultainen vessanpönttö on edelleen kateissa – pönttörosvot aiheuttivat mittavan vesivahingon

Saudi-Arabian iskujen odotetaan tuntuvan myös suomalaisen bensanostajan kukkarossa – iskujen seuraukset riippuvat pitkälti siitä, ketä niistä lopulta syytetään

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – yksi ennakkosuosikeista pidätettiin rahanpesuepäilyjen takia

Hurrikaaniksi vahvistuva Humberto näyttää ohittavan Bahaman ja Floridan

Pääministeri Johnson vertasi Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin – "mitä vihaisempi hän on, sitä vahvempi hänestä tulee"

Lehdet: Suomalaismies kuoli Kalifornian 34 uhria vaatineessa venepalossa – tutkintaraportin mukaan koko miehistö nukkui, kun sukeltajia kuljettaneella aluksella syttyi raju tulipalo

Bulgariassa ja Romaniassa taistellaan nopeasti leviävää afrikkalaista sikaruttoa vastaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.