Israeliin enemmistöhallitus äärioikeistopuolueen tuella

Israel saa uuden enemmistöhallituksen niukimmalla mahdollisella tavalla. Sopu takaa hallitukselle 61 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa.

Pääministeri Benjamin Netanjahun uuteen hallitukseen on tulossa hänen oma, maaliskuun vaalit voittanut oikeistolainen Likud-puolueensa, mutta hallituskumppaneiden löytäminen on takellellut.

Netanjahun kaavailema hallitus olisi muodostunut kuudesta uskonnollisesta oikeistopuolueesta ja 67 paikasta. Mutta kun ulkoministeri Avigdor Liebermanin johtama Yisrael Beiteinu -puolue päätti yllättäen lopettaa hallitusneuvottelut, Netanjahun oli saatava äärioikeistolainen Juutalainen koti -puolue koalitioon enemmistön varmistamiseksi. Kolme muuta puoluetta oli jo aiemmin suostunut lähtemään hallitukseen.

Netanjahu kertoi päässeensä sopuun Juutalainen koti -puolueen kanssa. Myös puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett vahvisti sovun löytyneen.

Asiantuntijoiden mielestä hallitus ei voisi toimia tässä muodossa pitkään, koska se olisi poliittisesti haavoittuva eikä toisi vakautta Israelin politiikkaan.

Hallituskumppaneita vielä haussa

Netanjahu ilmoittikin etsivänsä vielä lisää puolueita mukaan hallitukseensa.

- 61 on hyvä numero, yli 61 vielä parempi, hän sanoi.

Netanjahun avustajakunnasta kerrottiin, että hän on jättänyt hallituksen oven raolleen oppositiossa olevalle Isaac Herzogille, joka johtaa keskusta-vasemmistolaista sionistiunionia.

Herzog tyrmäsi ajatuksen hallitukseen menosta torstaina Israelin armeijan radion haastattelussa. Hän sanoi pyrkivänsä oppositiossa syrjäyttämään Netanjahun.

Kovaa nationalistista linjaa ajava Netanjahu on aikaisemmin sanonut, että hänen pääministeriaikanaan palestiinalaisten valtiohanke ei toteudu. Juutalainen koti -puolue kannattaa siirtokuntien rakentamista palestiinalaisalueille ja joidenkin Länsirannan osien liittämistä Israeliin.

Tämä menee pidemmälle kuin Netanjahun ajama linja, jossa siirtokuntia perustettaisiin vain alueille, jotka Israel aikoo pitää palestiinalaisten kanssa tehtävien mahdollisten rauhansopimusten jälkeen.

Oikeuslaitoksen valta vähenemässä

Kovaa nationalistista linjaa ajava Netanjahu on aikaisemmin sanonut, että hänen pääministeriaikanaan palestiinalaisten valtiohanke ei tule toteutumaan. Juutalainen koti -puolue kannattaa siirtokuntien rakentamista yhä laajemmille palestiinalaisalueille ja joidenkin Länsirannan osien liittämistä Israeliin.

Tämä menee pidemmälle kuin Netanjahun ajama linja, jossa siirtokuntia perustettaisiin vain alueille, jotka Israel aikoo pitää mahdollisten palestiinalaisten kanssa tehtävien rauhansopimusten jälkeen.

Juutalainen koti tukee Netanjahun ajamaa lakia Israelista juutalaisten ihmisten valtiona. Presidentti Rivlinin mielestä laki olisi vastakkainen "maan isien" visiolle, jossa arabit olisivat tasa-arvoisia Israelissa.

Uusi hallitus pyrkinee myös rajoittamaan maan korkeimman oikeuden mahdollisuuksia puuttua lainsäädäntöön. Lisäksi ulkomailta tulevia vasemmistopuolueille annettavia lahjoituksia kontrolloitaisiin nykyistä tiukemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.