Israelin pääministeri Netanjahu haluaa muodostaa hallituskoalition kilpailijansa Gantzin kanssa

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun pahin kilpailija Benny Gantz kertoi tänään, että hänen tulisi mielestään olla mahdollisen laajan hallituskoalition pääministeri.

Gantz kertoi kannastaan toimittajille sen jälkeen, kun Netanjahu oli aiemmin päivällä ehdottanut, että he muodostaisivat yhdessä koalitiohallituksen. Netanjahu kertoi videoviestissään, että kaikkein mieluiten hän muodostaisi oikeistokoalition, mutta parlamenttivaalien alustavat tulokset ovat osoittaneet, ettei se ole mahdollista.

Vaalikisa on ollut erittäin tasainen, eikä kummallakaan pääliittoutumista ole tarpeeksi paikkoja, jotta he voisivat muodostaa enemmistöhallituksen yksinään.

Gantz ei ole vielä vastannut julkisesti Netanjahun ehdotukseen, mutta on aikaisemmin kuuluttanut useaan otteeseen hallituskoalition perään.

Netanjahun videoviestin jälkeen miehet kohtasivat muistotilaisuudessa, joka oli järjestetty maan entisen presidentin Shimon Peresin kuolinpäivän kunniaksi. Miehet kättelivät muistotilaisuudessa.

Nähtäväksi kuitenkin jää, onko Gantz valmis olemaan mukana hallituksessa, jota Netanjahu johtaisi. Hän on aiemmin kertonut, ettei halua toimia hallinnossa, jonka pääministeri on asetettu syytteeseen.

Haaretzin mukaan kahden aikaan iltapäivällä 97 prosenttia äänistä oli laskettuna. Gantzin johtamalla sinivalkoisella vaaliliitolla oli 33 paikkaa ja Netanjahun Likud-puolueella 31.

Hallituksen muodostamiseen maassa tarvitaan 61 paikkaa parlamentista eli knessetistä. Yhteensä paikkoja on 120.

Pattitilanne parlamenttivaaleissa uhkaa pääministeri Netanjahun asemaa maan pitkäaikaisimpana pääministerinä. Hänen kautensa on kestänyt jo yli vuosikymmenen.

Pääministeri Netanjahulla onkin paljon pelissä vaaleissa, sillä hänellä on niskassaan korruptiosyytteet. Netanjahun on uskottu haluavan hakea vaalivoiton kautta itselleen syytesuojaa.

Palestiinalaispresidentti ei lämpene Netanjahun jatkolle

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas suhtautuu penseästi ajatukseen uudesta Benjamin Netanjahun johtamasta Israelin hallituksesta.

Abbas kommentoi asiaa vieraillessaan Oslossa, kun häneltä kysyttiin, minkälainen hallituskokoonpano olisi palestiinalaisille mieluisin.

–  Meidän kantamme: Netanjahua vastaan, Abbas sanoi.

Abbasin seurassa ollut palestiinalaisten ulkoministeri Riad al-Maliki sanoi, että oli Israelin hallituksen kokoonpano mikä tahansa, palestiinalaiset ovat valmistautuneet keskustelemaan rauhasta.

–  Kuka ikinä kykeneekään muodostamaan hallituksen, olemme valmiita istumaan hänen kanssaan alas ja käynnistämään neuvottelut uudelleen, al-Maliki sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.