Italian rannikkovartiosto muuttaa politiikkaansa – Libyan edustalla seilaavien alusten pitää ottaa hätätilanteessa yhteys Libyaan

Italian rannikkovartiosto on ilmoittanut, että Välimerellä Libyan edustalla seilaavien alusten pitää jatkossa hätätilanteessa ottaa yhteyttä Libyaan Italian sijasta, kertoo italialaismedia. Rannikkovartiosto sanoo lauantaina lähettämässään viestissä, että alusten kapteenien on käännyttävä Libyan rannikkovartioston puoleen tarvitessaan apua.

Muutos edustaa uutta poliittista linjaa. Tähän asti Italialla on ollut usein tärkeä rooli siirtolaisten pelastustehtävien koordinoinnissa Välimerellä sen oman vastuualueen ulkopuolella.

Merenkulkusäännösten mukaan koordinoija on myös velvollinen tarjoamaan rantautuville siirtolaisille turvaa.

Italia kertoi uudesta linjauksestaan samaan aikaan, kun Italia ja Malta ajautuivat riitaan siitä, kumman maan pitäisi ottaa vastaan siirtolaisia pelastavan kansalaisjärjestön alus ja sen kuljettamat 200 siirtolaista. Saksalaisen kansalaisjärjestön Lifeline-alus on jumissa Välimerellä, kun kumpikaan maa ei suostu päästämään sitä rantaan.

 

Italian tiukka maahanmuuttolinja kiristänyt etenkin välejä Ranskaan

 

Vastaavanlainen kiista puhkesi myös viime viikolla ranskalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Aquarius-aluksesta. Tuolloin Espanja tarjoutui lopulta ottamaan vastaan aluksen ja siirtolaiset, joita Italia ja Malta eivät huolineet. Ranska osallistui lupautumalla ottamaan osan niistä siirtolaisista, jotka täyttäisivät turvapaikkakriteerit ja saisivat jäädä Eurooppaan.

Aquarius on sittemmin jatkanut pelastustyötään.

EU:n siirtolaiskiistat ovat kärjistyneet Italian uuden oikeistohallituksen myötä, kun populistisen Viiden tähden liikkeen ja oikeistolaisen Legan yhteishallitus lunastaa vaalilupauksiaan tiukasta maahanmuuttolinjasta. Tilanne on kiristänyt varsinkin Italian ja Ranskan välejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.