Ex-FBI-pomo avautuu Trumpista: "Kohtelee naisia kuin lihapaloja"

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey on sanonut ABC-televisiokanavan haastattelussa, että presidentti Donald Trump on epäpätevä presidentin virkaan moraalinsa mutta ei terveytensä puolesta.

Comey myös sanoi, ettei usko väitteitä, joiden mukaan Trumpilla olisi alkava dementia. Hän kertoi haastattelussa pitävänsä presidenttiä keskimääräistä älykkäämpänä ihmisenä, joka pysyy kärryillä käymistään keskusteluista ja siitä, mitä on meneillään.

Trump on kuitenkin Comeyn mukaan epäpätevä jatkuvien valheittensa ja naisia halveksuvien lausuntojensa vuoksi sekä siksi, että hän veti yhtäläisyysmerkit Charlottesvillessä marssineiden äärioikeistolaisten ja näitä vastustaneiden vastamielenosoittajien välille. Trump sanoi, että molemmat puolet olivat vastuussa väkivaltaisuuksista, joissa kuoli yksi vastamielenosoittajista.

– Hän puhuu naisista kuin lihapaloista ja kohtelee heitä kuin lihapaloja, Comey sanoi.

 

Ei toivo viraltapanoa

 

Comey ei omien sanojensa mukaan toivo, että Trump pantaisiin viralta. Hänen mielestään amerikkalaisilla on moraalinen velvollisuus osoittaa ensi vaaleissa, että Trump ei edusta heidän arvojaan.

– (Jos Trump pantaisiin viralta), kansalaiset pääsisivät kuin koira veräjästä, hän sanoo.

Comey sanoi myös pitävänsä epätodennäköisenä mutta mahdollisena, että venäläisillä on hallussaan materiaalia, jolla he voivat kiristää Trumpia. Hän viittaa väitteisiin, joiden mukaan venäläisillä olisi videomateriaalia presidentistä katselemassa prostituoituja, jotka virtsaavat päälleen.

Comeyn mukaan sekin on hätkähdyttävää, ettei hän koe pystyvänsä kiistämään väitettä varmuudella.

– Toivoisin, etten sanoisi näin, mutta se vain on – se vain on totuus.

FBI:n ex-johtaja kertoo tiistaina ilmestyvässä kirjassaan, että Trump on kiistänyt väitteet jyrkästi useita kertoja. Kirjan sisällöstä ovat jo kertoneet useat amerikkalaisviestimet, joille kirja oli vuodettu ennen julkaisua.