Japania runteli maanjäristys, useita kuolleita ja kymmeniä kateissa

Japanissa voimakas maanjäristys ja sen liikkeelle sysäämät maanvyöryt ovat tappaneet ainakin kahdeksan ihmistä. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,6 ja sattui Hokkaidon saarella saarivaltion pohjoisosassa. Yli kolme miljoonaa ihmistä jäi ilman sähköä, koska järistys vaurioitti tärkeää voimalaitosta pahoin.

Kymmeniä ihmisiä on edelleen kateissa maanvyörymien vuoksi.

Tomarin ydinvoimala Hokkaidossa joutui kytkemään päälle varajärjestelmät, jotta reaktori saatiin pidettyä jäähdytettynä. Voimala ei ollut käytössä järistyksen tapahtuessa.

Ilmakuvissa näkyy kymmenittäin laaksoissa sijaitsevia vaurioituneita taloja, joista ihmisiä vinssattiin turvaan helikoptereihin.

– Tuntui äkillistä voimakasta heiluntaa sivuttaissuunnassa. Se loppui, mutta alkoi kohta taas uudelleen. Tunsin kaksi eri järistysaaltoa. Olen 51-vuotias, enkä ole koskaan kokenut mitään tällaista. Ajattelin, että taloni romahtaa. Kaikki talossa meni heti mullin mallin, enkä ehtinyt edes aloittaa siivoamista, kertasi Kazuo Kibayashi järistyksen runtelemasta Abirasta.

Ihmisiä auttamassa on 20 000 pelastustyöntekijää, poliisia ja Japanin itsepuolustusjoukkoihin kuuluvaa. Tuhoalueelle on komennettu vielä 20 000 itsepuolustusjoukkojen jäsentä lisää.

– Teemme parhaamme ihmishenkien pelastamiseksi, kertoi pääministeri Shinzo Abe.

Sapporon Chitosen lentokenttä suljettiin järistyksen vuoksi. Samoin kaikki paikallisjuna-, bussi- ja luotijunavuorot Sapporoon peruttiin. Viranomaisten mukaan alueella on jatkuva jälkijäristysten vaara.

Maanjäristykset ovat tavallisia Japanissa. Heinäkuussa Osakassa tapahtunut maanjäristys tappoi viisi ihmistä ja yli 350 loukkaantui. Maaliskuussa vuonna 2011 Tyynenmeren pohjassa tapahtunut erittäin voimakas maanjäristys sai aikaan tsunamin, joka vaati tuhansia uhreja.