Jebi-taifuuni murjoi Japanin länsiosia – ainakin kahdeksan ihmistä kuoli ja noin 200 loukkaantui

Japanissa ainakin kahdeksan ihmistä kuoli ja noin 200 loukkaantui Jebi-taifuunin riehuessa tiistaina etenkin maan länsiosissa, kertoi yleisradioyhtiö NHK. Jebi aiheutti myös maanvyöryjä ja rankkasateita. Myrskytuulten voimakkuus oli voimakkaimmillaan yli 170 kilometriä tunnissa, kertoi BBC.

Taifuuni oli voimakkain neljännesvuosisataan ja aiheutti paikoin merkittäviä vahinkoja erityisesti Osakassa, jossa kansainvälinen lentokenttä oli osittain veden alla. Kaikki lennot Osakan kentälle ja sieltä pois peruttiin. Kaikkiaan peruttuja lentoja oli lähes 800. Myös Finnair perui tiistaina lennon Helsingistä Osakaan sekä lennon Osakasta Helsinkiin.

Finnair peruu myös lähipäivinä lentojaan Jebi-taifuunin vahingoittamalle Osakan lentokentälle. Keskiviikkona yhtiö peruu lennon Osakasta Helsinkiin (AY78) ja lennon Helsingistä Osakaan (AY77). Lisäksi perutaan Finnairin torstain lento Osakasta Helsinkiin (AY78).

 

Tuhansia jumissa Osakan lentoasemalla

 

Osakan lentoasemalla oli tiistaina jumissa noin 3 000 matkustajaa, eikä vielä silloin tiedetty, koska aseman toiminnot voidaan jälleen aloittaa. Lentokenttä sijaitsee keinotekoisella saarella Osakanlahdella.

Jebi aiheutti muutakin vahinkoa Osakan lähellä. Se muun muassa paiskasi Osakanlahdella ankkurissa olleen polttoainetankkerin päin siltaa. Tankkerin kyydissä oli törmäyshetkellä 11 ihmistä. Kaikki heidät pelastettiin, eikä kukaan loukkaantunut, kertoi NHK.

Myrskyn takia koulut ja osa tehtaista sulkivat Osakassa ovensa.

Lisäksi taifuunin kerrottiin rikkoneen Kioton rautatieaseman lasikaton. Paikallisen poliisin mukaan joitakin ihmisiä loukkaantui tapahtuneessa.

NHK:n kuvissa näkyi, kuinka voimakkaat myrskytuulet pyörittävät kiivaasti sata metriä korkeaa maailmanpyörää Osakassa.

Tuulet olivat niin voimakkaita, että ne pystyivät kaatamaan jopa kuorma-autoja.

 

Yli miljoona kotitaloutta ilman sähköä

 

Yli miljoonalle ihmiselle annettiin evakuointikehotus taifuunin tieltä. Pääministeri Shinzo Abe määräsi hallituksen tekemään kaikki vaadittavat toimet ihmisten suojelemiseksi.

Paikallismedian mukaan yli miljoona kotitaloutta oli ilman sähköä. Lisäksi julkisessa liikenteessä oli NHK:n mukaan pahoja katkoksia.

Japanin ilmatieteen laitos on varoittanut mahdollisista maanvyörymistä, tulvista ja voimakkaista tuulista sekä salamoinnista ja tornadoista.

Tiedossa ei ole, että loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia, kerrottiin Suomen ulkoministeriöstä tiistaina. Ministeriö tai Suomen suurlähetystö Tokiossa eivät olleet myöskään saaneet suomalaisilta myrskyyn liittyviä yhteydenottoja.

Suomalaiset ovat ministeriön mukaan tehneet Japaniin kaikkiaan 870 matkustusilmoitusta. Luku on korkea, koska se sisältää myös Japanissa pysyvämmin oleskelevat suomalaiset. Luku kattaa koko Japanin, joten siitä ei voi päätellä, kuinka moni suomalainen on mahdollisesti myrskyalueilla.

Jebin odotettiin heikkenevän sen siirtyessä kohti pohjoista.

Edellinen voimakas taifuuni iski Japaniin vuonna 1993. Silloin lähes 50 ihmistä kuoli, kertoi uutistoimisto Kyodo.pysyvämmin oleskelevat suomalaiset. Luku kattaa koko Japanin, joten siitä ei voi päätellä, kuinka moni suomalainen on mahdollisesti myrskyalueilla.

Hirviömäinen Jebi-taifuuni moukaroi Japania