Jemenin rauhanneuvotteluissa edistystä, kertoo YK – Sodan osapuolet sopivat joukkojen vetämisestä Hodeidan satamakaupungista

Jemenin rauhanneuvotteluissa on tapahtunut edistystä, kertoo YK. Jemenin hallitus ja huthikapinalliset ovat sopineet ensimmäisestä vaiheesta joukkojensa vetämisessä Hodeidan satamakaupungista. YK kuvaili sopua tärkeäksi edistysaskeleeksi.

Aselevosta Hodeidassa sovittiin jo joulukuussa Tukholmassa käydyissä neuvotteluissa. Joukkojen vetäminen kaupungista ei kuitenkaan ole tähän mennessä toteutunut, vaikka sen piti alun perin tapahtua kahden viikon sisällä aselevon alkamisesta.

Kaupungin rauhoittamista on pidetty tärkeänä Jemenin humanitaarisen kriisin lievittämiseksi, sillä Hodeidan sataman kautta kulkee valtaosa maahan lähetetyistä avustustarvikkeista. Sota on ajanut Jemenin nälänhädän partaalle.

Viikonloppuna Hodeidassa käydyissä neuvotteluissa hallitus ja huthit sopivat vetävänsä joukkonsa kaupungin satama-alueilta sekä niiltä alueilta, joissa on humanitaarisia rakennuksia kuten sairaaloita. Osapuolet sopivat myös periaatteen tasolla joukkojen vetämisen toisesta vaiheesta. Neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat tällä viikolla.

Vuonna 2015 alkaneessa Jemenin sodassa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä. YK on kuvaillut maan tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Joulukuun sopimus Hodeidan aselevosta oli ensimmäinen merkittävä käänne parempaan rauhanneuvotteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.