Jemenin rauhanneuvotteluissa edistystä, kertoo YK – Sodan osapuolet sopivat joukkojen vetämisestä Hodeidan satamakaupungista

Jemenin rauhanneuvotteluissa on tapahtunut edistystä, kertoo YK. Jemenin hallitus ja huthikapinalliset ovat sopineet ensimmäisestä vaiheesta joukkojensa vetämisessä Hodeidan satamakaupungista. YK kuvaili sopua tärkeäksi edistysaskeleeksi.

Aselevosta Hodeidassa sovittiin jo joulukuussa Tukholmassa käydyissä neuvotteluissa. Joukkojen vetäminen kaupungista ei kuitenkaan ole tähän mennessä toteutunut, vaikka sen piti alun perin tapahtua kahden viikon sisällä aselevon alkamisesta.

Kaupungin rauhoittamista on pidetty tärkeänä Jemenin humanitaarisen kriisin lievittämiseksi, sillä Hodeidan sataman kautta kulkee valtaosa maahan lähetetyistä avustustarvikkeista. Sota on ajanut Jemenin nälänhädän partaalle.

Viikonloppuna Hodeidassa käydyissä neuvotteluissa hallitus ja huthit sopivat vetävänsä joukkonsa kaupungin satama-alueilta sekä niiltä alueilta, joissa on humanitaarisia rakennuksia kuten sairaaloita. Osapuolet sopivat myös periaatteen tasolla joukkojen vetämisen toisesta vaiheesta. Neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat tällä viikolla.

Vuonna 2015 alkaneessa Jemenin sodassa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä. YK on kuvaillut maan tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Joulukuun sopimus Hodeidan aselevosta oli ensimmäinen merkittävä käänne parempaan rauhanneuvotteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista – Kiina vastaa samalla mitalla takaisin

Trumpin ex-asianajaja passitettiin takaisin vankilaan – rikkoi kotiarestin sääntöjä

Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65  000 uutta tartuntaa

Saksan valtion viestinnässä työskennellyttä miestä epäillään Egyptin vakoojaksi

New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä, päätti korkein oikeus – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.