Jo toinen maa katkaisi viikon sisään välit Taiwanin kanssa – ystävyys Kiribatin kanssa on ohi

Taiwanin ja Salomonsaarten suhteet katkesivat alkuviikosta. Nyt jo toinen liittolainen viikon sisään on jättänyt Taiwanin, kun Kiribatin saarivaltio ilmoitti tänään katkaisevansa diplomaattiset suhteet sen kanssa. Taiwanin ulkoministeri kertoi heidän tekevän myös samoin Kiribatin kohdalla.

Taiwanin tunnustaa nyt enää 15 valtiota, kun Kiina on onnistunut maanittelemaan maita leiriinsä lupaamalla muun muassa talousapua.

Kiina pitää Taiwania merentakaisena maakuntanaan, eikä salli diplomaattisia suhteita samaan aikaan sekä Taiwanin että Kiinan kanssa. Jatkossa Kiribati tunnustaakin Taiwanin sijaan Kiinan.

Taiwanin presidentin Tsai Ing-Wenin mukaan Kiribatin päätös on virhe. Hän kertoi nopeasti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että 100  000 ihmisen saarivaltio on luopunut todellisesta ystävästä ja päättänyt ryhtyä Kiinan shakkinappulaksi.

Kiinan johtajat sen sijaan iloitsivat Kiribatin päätöksestä katkaista välit Taiwaniin. Kiina kertoi olevansa hyvin kiitollinen päätöksestä jatkaa diplomaattisia suhteita Kiinan kanssa.

Tähän mennessä jo seitsemän valtiota on jättänyt Taiwanin ja tunnustanut Kiinan sen jälkeen, kun presidentti Tsai nousi valtaan vuoden 2016 toukokuussa.

Ministeriö: Kiina yrittää tuhota Taiwanin itsehallinnon

Washington Postin mukaan Taiwanin ulkoministeriö kertoi tiedotteessa tuomitsevansa Kiribatin päätöksen.

–  (Olemme) syvästi pahoillamme ja tuomitsemme voimallisesti Kiribatin hallituksen päätöksen, joka jättää huomiotta monipuolisen avun ja vilpittömän ystävyyden, jonka Taiwan on ulottanut Kiribatille vuosien saatossa, tiedotteessa kerrottiin.

Ministeriön mukaan Kiina houkutteli Kiribatin puolelleen lupaamalla lainan sijaan täyden rahoituksen lentokoneille ja kaupallisille lautoille.

Tiedotteen mukaan Kiinan tavoitteena on tuhota Taiwanin itsehallinto ja alistaa saari "yksi maa, kaksi järjestelmää" -ratkaisuun. Vastaavanlainen ratkaisu on käytössä Hongkongin erityishallintoalueella.

Hongkongissa järjestelmä on ollut koko kesän ongelmissa. Sekasortoa ovat aiheuttaneet Hongkongin demokratiaa ja erityisasemaa puolustavat mielenosoitukset ja paikallisten viranomaisten reaktiot mielenosoituksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksa kehottaa Kreikkaa ja Turkkia neuvottelemaan erimielisyyksistä ja välttämään yhteenottoa

Suomen valtiojohto huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta

Tuore sopimus osoittaa, että arabimaiden rintama Israelin suhteen rakoilee – "Maan ei tarvitse tehdä enää palestiinalaisten suhteen myönnytyksiä"

EU-komission puheenjohtaja vaatii Valko-Venäjälle sanktioita – tehtaiden ja tuotantolaitosten lakot jatkuvat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.