Joe Biden lähtee demokraattipuolueen presidenttikisaan – Obama ylistää entistä varapresidenttiään, mutta ei ilmoittaudu viralliseksi tukijaksi

Yhdysvalloissa demokraattipuoluetta edustava entinen varapresidentti Joe Biden, 76, lähtee ehdolle presidentinvaaleihin. Biden kertoo asiasta Twitterissä ja Youtubessa julkaisemallaan videolla.

Bidenin mukaan nyt on tasa-arvoisten mahdollisuuksien ja oikeuksien aika sekä aika presidentille, joka puolustaa "meitä kaikkia". Dramaattisella musiikilla sävytetyllä videollaan hän muistelee esimerkiksi Charlottesvillen äärioikeiston mielenosoituksia ja niitä seuranneita mellakoita. Biden tuomitsee uusnatsismin ja rasismin nousun sekä istuvan presidentin Donald Trumpin reaktion Charlottesvillen tapahtumiin. Trump totesi tuolloin, että mielenosoitusten eri puolilla oli "joitakin erittäin hienoja ihmisiä".

–  Erittäin hienoja ihmisiä? Noilla sanoilla Yhdysvaltojen presidentti veti moraalisen yhtäläisyysmerkin vihaa lietsovien ja niiden välille, joilla on rohkeutta nousta sitä vastaan, Biden lausuu videolla.

Ehdokkuusilmoitus oli odotettu

Bidenin mukaan Trumpin sanat saivat hänet ymmärtämään, että Yhdysvaltoja kohtaava uhka on erilainen kuin mikään, mitä hän on elinaikanaan nähnyt. Hän sanoo uskovansa, että myöhemmin Trumpin neljää presidenttivuotta pidetään kauheana aikana maan historiassa.

–  Jos annamme Trumpille kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa, hän muuttaa ikuisesti ja perusteellisesti tämän kansan luonnetta ja sitä, mitä olemme. En voi seurata vierestä, kun näin käy.

Bidenin ilmoitusta osattiin mediatietojen perusteella odottaa tulevaksi juuri tänään. Mielipidemittauksissa hän on ollut demokraattien kärkiehdokas ja ajanut esimerkiksi Vermontin senaattorin Bernie Sandersin edelle.

Demokraattien presidenttiehdokas valitaan ensi vuoden heinäkuun puoluekokouksessa, ja vaalit käydään marraskuussa 2020. Biden kilpailee demokraattien ehdokkaan paikasta muun muassa Massachusettsin osavaltion senaattorin Elizabeth Warrenin, demokraattien ex-kongressiedustajan Beto O'Rourken ja New Jerseyn senaattorin Cory Bookerin kanssa.

Ei vielä virallista tukea Obamalta

Bidenin entinen työpari, ex-presidentti Barack Obama kehuu varapresidenttiään edelleen. Obaman edustaja Katie Hill muistutti Bidenin ilmoituksen jälkeen, että Obama on pitkään sanonut Bidenin valinnan varapresidentiksi olleen yksi hänen parhaista päätöksistään.

Obama on kertonut voineensa luottaa Bidenin tietämykseen, näkemyksiin ja arviointikykyyn molemmissa kampanjoissaan ja presidenttikausillaan.

Obamaa tunteva uutistoimisto AFP:n lähde huomauttaa kuitenkin, ettei ex-presidentti ainakaan vielä anna virallista tukeaan Bidenin vaalikampanjalle. Lähde arvioi, että Obama on mielissään demokraattien kasvavasta ehdokaslistasta eikä siksi halua tässä vaiheessa ilmaista tukeaan tietylle ehdokkaalle.

Varjona lähentelysyytökset

Bideniä on pidetty maltillisempana demokraattiehdokkaana kuin esimerkiksi Sandersia, joka on ajanut muun muassa radikaaleja uudistuksia terveydenhuoltoon. Aiemmin tänä vuonna hän päätyi median suurennuslasin alle, kun kaksi naista syytti häntä lähentelystä.

Nevadalainen demokraattipoliitikko Lucy Flores on kertonut Bidenin koskettaneen häntä sopimattomasti kampanjatilaisuudessa vuonna 2014. Myös entinen poliittinen avustaja Amy Lappos on kertonut kokeneensa vastaavaa varainkeruutilaisuudessa vuonna 2009.

Biden on todennut "kätelleensä, halanneensa ja osoittaneensa kiintymystä" lukemattomia kertoja urallaan, muttei ole koskaan kokenut käyttäytyneensä sopimattomasti. Biden lupasi tuolloin olevansa jatkossa huomaavaisempi ihmisten henkilökohtaisen tilan suhteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.