Johnson luikki mielenosoittajien ohi – brittipääministeriltä ei kuultu uutta ehdotusta

Hit the road Jack. Mielenosoittajien musiikki rytmitti maanantaina Boris Johnsonin vierailua Luxemburgissa, jossa hän tapasi komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ensimmäistä kertaa pääministerinä.

Tapaaminen ei tuonut merkittävää uutta tietoa siitä, onko hallitsematon brexit mahdollista välttää.

Johnsonin oli tarkoitus pitää tiedotustilaisuus Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa, mutta Bettel oli tilaisuudessa lopulta yksin mielenosoittajien seisoessa hiljaa aidan toisella puolella.

Bettel kehotti Johnsonia käyttämään jäljellä olevan ajan viisaasti, ja muistutti tämän pitävän käsissään kaikkien brittien tulevaisuutta.

–  Pöydällä ei ole konkreettisia ehdotuksia.

–  Me emme hyväksy mitään ehdotusta, joka on vastoin sisämarkkinoita tai pitkänperjantain sopimusta, luxemburgilainen sanoi.

Britannian hallituksen tiedottajan mukaan Johnson toisti Junckerille, että Britannia jättää EU:n lokakuun lopussa, eikä aio hakea erolle uutta lisäaikaa.

Vaikea ongelma ei hellitä

Johnson ja Juncker sopivat keskusteluiden tiivistämisestä.

Tapaamisia on tarkoitus järjestää pian päivittäin, ja niitä käydään aiempaa korkeammalla tasolla eli pääneuvottelijoiden kesken. Myös Juncker ja Johnson aikovat jatkaa keskusteluita.

Brittihallituksen tiedottajan mukaan Johnson toi tapaamisessa ilmi, että hän haluaa poistaa erosopimuksesta backstopin eli kiistanalaisen Irlannin rajaa koskevan ratkaisun.

Irlannin raja on ollut brexit-neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä maaliskuussa 2017 aloitetuissa neuvotteluissa. Britannian parlamentin hyväksymistä odottavassa erosopimuksessa on sovittu hätäjärjestelystä, jolla raja pidettäisiin auki.

Britannian parlamentti on torjunut nykyisen erosopimuksen kolme kertaa erityisesti backstopia koskevan arvostelun takia.

Luxemburgissa tapaamiseen osallistui myös EU:n pääneuvottelija Barnier.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.