Nasan Kepler-teleskooppi löysi jotain outoa: "Tämä näyttää kyllä joltain, jota vieras sivilisaatio saattaisi rakentaa"

Nasan Kepler-avaruusteleskooppi on löytänyt Joutsenen ja Lyyran tähdistöjen välistä tähden, jota kiertää toistaiseksi tunnistamattomia kohteita.

– Emme ole koskaan nähneet mitään tämän tähden kaltaista. Se on todella outo. Luulimme ensin sen olevan vaurioitunutta dataa tai teleskoopin liikettä, mutta kaikki ne on tarkistettu, Yalen yliopiston tutkijatohtori Tabetha Boyajian kertoo The Atlanticin mukaan.

Kepler laukaistiin omalle aurinkoa kiertävälle radalleen vuonna 2009. Nasan avaruusohjelman tehtävä on ollut löytää maan kaltaisia planeettoja. Teleskoopin tarkoituksena on havainnoida tarkkailemiensa tähtien valoa siltä varalta, että ne ajoittain himmenisivät. Tämä tarkoittaisi sitä, että tähteä kiertävä planeetta peittäisi ajoittain varjollaan tähdestä tulevaa valoa.

Ensimmäinen toista tähteä kiertävä planeetta löydettiin jo vuonna 1995 ja sittemmin eksoplaneettoja on löydetty lukuisia.

Nyt tutkijat ovat kiinnittäneet huomionsa KIC 8462852 -nimellä kutsuttuun tähteen, josta tulevassa valossa on ollut outoja poikkeamia. Kepler havainnoi samaan aikaan 150 000 tähteä, eikä minkään toisen tähden kohdalla ole havaittu vastaavaa.

Jokin suuri kohteiden rykelmä näyttää kiertävän kyseistä tähteä tiiviissä muodostelmassa.

Se ei olisi kummallista, mikäli kyseessä olisi nuori tähti, sillä sellaisia kiertää tavanomaisesti sekalaista kivimassaa ennen kuin painovoima kokoaa ne planeetoiksi.

Nyt kyseessä on kuitenkin iäkäs tähti, jonka ympärillä tällaista ei pitäisi tapahtua.

Kyse on tuskin myöskään valtaisasta kosmisesta törmäyksestä, sillä sellaisen todistaminen näin lyhyessä ajassa, jonka Kepler on tehtäväänsä suorittanut, olisi äärimmäisen epätodennäköistä.

Tutkijoiden mukaan ainoalta luonnolliselta selitykseltä vaikuttaisi se mahdollisuus, että tähteä kiertää komeettojen rykelmä.

Toisaalta tähtitieteilijä Jason Wright Penn Staten yliopistosta nostaa esiin vielä villimmän ajatuksen.

– Avaruusolentojen pitäisi olla kaikista viimeisin hypoteesi jota harkitaan, mutta tämä näyttää kyllä joltain, jota vieras sivilisaatio saattaisi rakentaa, hän toteaa The Atlanticin haastattelussa.

Maan ulkopuolista elämää etsivä SETI-järjestö on jo pitkään ollut sitä mieltä, että vieras sivilisaatio saattaisi löytyä juuri etsimällä muita tähtiä mahdollisesti kiertäviä valtavia rakennelmia.

Toistaiseksi kyse on vielä pelkästään spekulaatioista.

Seuraava askel olisi kohdistaa antennit kohti kyseistä tähteä ja tutkia, tuleeko sieltä päin keinotekoisia radioaaltoja, jotka voisivat olla merkki älyllisestä elämästä.

Lähteet: The Atlantic, Discovery, iflscience.com