Jose säästi Karibianmeren saaret

Hirmumyrsky Irman pahasti runtelemilla Saint Martinin ja Saint Barthelemyn saarilla Karibianmerellä huokaistiin sunnuntaina helpotuksesta, kun lähestyvä Jose-hurrikaani pyyhkäisikin ohi saarien pohjoispuolelta.
– Olen helpottunut, lähes onnellinen, kiteytti Saint Martinilla asuva Donald Tchuisseu skoolatessaan muovisella ginilasillaan ystävänsä kanssa.
– Nyt on hyvä aika ottaa paukku, nauraa ja ajatella muita asioita. Vaihtoehtona on nimittäin pysyä kotona, missä ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, hän jatkoi.
Vaikka Jose jätti saaren rauhaan, ei Tchuisseulla ja muilla saarelaisilla ollut juurikaan muita aiheita juhlaan. Liki 95 prosenttia saaresta tuhoutui ainakin osittain Irman vihan kourissa, eikä luvattuja vesi- ja ruokatoimituksia ollut tulossa ennen maanantaita.
Ranskan ja Hollannin puoliksi omistamalla saarella kuoli myrskyssä ainakin neljä ihmistä.
Saaren hollantilaiselle puolelle jumiin jääneiden turistien evakuointi oli määrä aloittaa sunnuntaina. Turistit oli tarkoitus kuljettaa kahdella armeijan Hercules-kuljetuskoneella Curacaon hollantilaissaarelle Venezuelan rannikolla, mistä heidät lennätetään kotiin.

"Voiko täällä vielä asua?"

Irma tuhosi tuhansia rakennuksia saarilla ja tappoi yhteensä toistakymmentä ihmistä. Myrskyn mentyä ohi asukkaiden riesana olivat varkaat, joita viranomaiset eivät saaneet kuriin. Kadut ovat rojun peitossa, sadat kodit tuhoutuivat asuinkelvottomiksi, viestiyhteydet ovat poikki ja tuhannet ihmiset ovat ilman ruokaa, vettä ja sähköä.
– Voiko täällä vielä jatkaa elämää? kyseli viimeisillään raskaana oleva 23-vuotias opiskelija Michelene Jean-Charles.
Saint Martinin ranskalaisosassa kuusi vuotta työskennellyt nimettömänä pysytellyt ranskalaisvirkamies sanoi Pariisin hoitaneen kriisiä kelvottomalla tavalla. Hänen mukaansa saaren viranomaisia ei ollut ohjeistettu mitenkään eikä kodittomiksi jääneille ole varattu tilapäissuojia sen paremmin kuin apuun tulleille sotilaille tarpeellisia varusteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.