Joukko USA:n osavaltioita haastaa Trumpin hallinnon oikeuteen siirtolaisperheiden erottamisen vuoksi

Yhdysvalloissa joukko osavaltioita aikoo haastaa presidentti Donald Trumpin hallinnon oikeuteen siirtolaisperheiden erottamisen vuoksi.

Osavaltiot vastustavat Trumpin hallinnon nollatoleranssipolitiikkaa, jossa kaikki rajan luvatta ylittävät siirtolaiset saavat syytteen. Politiikka on käytännössä johtanut lasten erottamiseen vanhemmistaan.

Trump allekirjoitti keskiviikkona asetuksen, joka kieltää perheiden erottamisen. Jo toisistaan erotettujen perheiden osalta on kuitenkin yhä epäselvää, milloin lapset saavat nähdä taas vanhempansa.

Osavaltioiden mukaan Trumpin hallinto on rikkonut siirtolaisten perustuslaillisia oikeuksia erottaessaan lapset ja vanhemmat toisistaan, vaikka vanhempien ei ole ollut syytä epäillä olevan millään tavalla vaaraksi lapsilleen. Ne syyttävät Valkoista taloa myös syrjinnästä, koska nollatoleranssipolitiikkaa harjoitetaan vain Yhdysvaltojen etelärajalla. Lisäksi ne sanovat hallinnon rikkoneen turvapaikkalakeja, kun se on käännyttänyt turvapaikanhakijoita rajalta.

Merkittävä osa Yhdysvaltojen etelärajan yli laittomasti pyrkivistä on turvapaikanhakijoita väkivallan riivaamista Keski-Amerikan maista.

 

Rajaviranomaiset höllensivät linjaansa

 

Yhdysvaltojen rajaviranomaiset ovat saaneet uudet ohjeet siitä, miten heidän tulee kohdella maan etelärajan pienten lastensa kanssa laittomasti ylittäviä aikuisia. Asiasta kertoi korkeassa asemassa oleva rajaviranomainen nimettömänä Washington Postille.

Rajaviranomaiset eivät enää lähetä pienten lasten vanhempia oikeustalolle syytteiden nostamista varten. Haastattelusta ei käy ilmi, mihin heidät lähetetään sen sijaan.

Varsinaisen päätöksen syytteiden nostamisesta tekee oikeusministeriö, jonka mukaan nollatoleranssipolitiikasta ei ole luovuttu, vaan kaikkia rajan luvatta ylittäneitä aikuisia vastaan nostetaan vastedeskin syyte.

Trumpin allekirjoittamasta asetuksesta seurasi käytännön muutoksia rajaviranomaisten toimintaan, sillä heillä ei ole riittävästi tilaa pidättää kaikkia rajan yli pyrkiviä perheitä lapsineen. Käytännön ongelmia aiheutuisi myös siitä, mikäli vanhemmat lähetettäisiin lapsineen oikeustalolle syytteitä kuulemaan.

Käytännössä osa perheistä saanee olla vapaalla jalalla odottaessaan oikeuskäsittelyä.

 

Yli 2 300 lasta vietiin vanhemmiltaan

 

Kansallisen turvallisuuden viraston tilastojen mukaan toukokuun 5. ja kesäkuun 9. päivän välillä jo yli 2 300 siirtolaislasta oli erotettu vanhemmistaan Trumpin hallinnon nollatoleranssilinjan seurauksena. Lapset on viety leireihin ja tilapäismajoituksiin, eikä heillä ole mahdollisuuksia olla yhteydessä perheisiinsä.

Lasten kohtelusta nousi kohu sekä kotimaassa että ulkomailla.