Käsittelykeskukset kuumin puheenaihe EU-huippukokouksessa

Maahanmuuton hallinta on ehdottomasti isoin ja repivin asia, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina Brysselissä.

EU-maat yrittävät sopia, miten ne auttavat Italiaa, joka on kieltäytynyt vastaanottamasta avustusjärjestöjen aluksia.

Sunnuntaina Brysselissä 16 EU-johtajaa linjasivat, että ne haluavat etsiä "eurooppalaista ratkaisua". Visegrad-ryhmän maat Puola, Unkari, Tshekki ja Slovakia eivät kuitenkaan olleet paikalla.

Konkreettisin ehdotus pöydällä ovat käsittelykeskukset, joissa käsiteltäisiin mereltä pelastettujen siirtolaisten asioita.

Keskuksista on käytetty viime päivinä erilaisia nimiä maihinnousualustoista käsittelypisteisiin, mikä kuvastaa hyvin sitä, että suunnitelmat ovat vielä kesken. EU-lähteen mukaan kyse ei olisi leireistä.

Toinen syy maahanmuuttokiistan kärjistymiseen löytyy Saksasta. Jos Italiassa on kypsytty siirtolaisten maihinnousuun, Saksassa suurin ärtymys liittyy turvapaikanhakijoiden liikkumiseen EU:n sisällä. Maan sisäministeri on uhannut laittaa rajan yksipuolisesti kiinni, jos ratkaisuja ei löydetä nopeasti.

Maan sisäpoliittista hämminkiä yritetään lievittää kirjauksella, jossa viitataan pienten maaryhmien yhteistyöhön.

Torstaina ja perjantaina EU-johtajien pöydällä on painava pino muitakin asioita:

 

Laajentuminen jäissä

 

Hollanti ja Ranska ovat ajaneet tiukkaa linjaa, eikä EU ole aloittamassa uusia jäsenyysneuvotteluita Länsi-Balkanilla. Albania ja Makedonia joutuvat pettymään, koska neuvottelut alkavat aikaisintaan ensi vuoden kesäkuussa.

EU käy jo nyt neuvotteluita Serbian ja Montenegron kanssa.

 

Trumpin liikkeiden ennakointia

 

EU on varpaillaan Yhdysvaltain seuraavasta siirrosta orastavassa kauppasodassa. Atlantin takaa on kuultu uhkauksia autotullien korotuksista.

Samaan aikaan kun presidentti Donald Trump tekee omia siirtojaan, EU korostaa monenkeskistä ja sääntöihin perustuva kauppaa. EU-johtajat myöntävät, että maailman kauppajärjestön WTO:n sääntökirjaa pitää uudistaa.

 

Brexitissä ei edistystä

 

Perjantaina, kun pääministeri Theresa May ei ole enää paikalla, jäljelle jäävät EU-maat arvioivat brexitin edistymistä.

EU-lähteen mukaan edistystä on tapahtunut, mutta kriittiset kysymykset tulevan suhteen odotuksista ja Irlannin rajasta ovat edelleen auki.

Kahden eri diplomaattilähteen mukaan valmistautuminen kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin on noussut vahvemmin esiin jäsenmaissa. Jos Britannia ja EU eivät pääse sopuun eron ehdoista, maa jättää unionin maaliskuun lopussa ilman sopimusta. Sopimusta suunnitellusta vajaan kahden vuoden siirtymäajasta ei ole vielä lyöty lukkoon.

Paniikkia ei kuitenkaan vielä ole, vaan neuvotteluiden takarajana pidetään lokakuuta.

Malta: Yli 200 siirtolaista kuljettava laiva päästetään satamaan illalla

Italia ei ota vastaan Välimerellä olevaa siirtolaislaivaa

Italian Salvini käski hyväntekeväisyysjärjestöjä lopettamaan siirtolaisten pelastamisen Libyan rannikolla

Italian rannikkovartiosto muuttaa politiikkaansa – Libyan edustalla seilaavien alusten pitää ottaa hätätilanteessa yhteys Libyaan