Kaarle Kustaa ei haikaile eläkkeelle: "Sitä työskentelee niin kauan kuin jaksaa ja terveys kestää"

Hämmästyttävä pirteä ja hyvässä kunnossa. Näin kuvaa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa vointiaan pian koittavan 70-vuotispäivän alla.

– Me Bernadottet tapaamme sanoa, että meillä on lapsenmielisyys tallella. Siinä mielessä meistä ei tule koskaan vanhoja, kuningas sanoo uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Vuonna 1946 syntynyt Kaarle Kustaa nousi valtaistuimelle isoisänsä jälkeen jo 27-vuotiaana. Kuninkaan oma esikoinen, kruununprinsessa Victoria, täyttää ensi kesänä 39 vuotta.

Kaarle Kustaa ei ole kuitenkaan aikeissa seurata joidenkin eurooppalaisten hallitsijoiden esimerkkiä ja luopua kruunusta.

– Sitä työskentelee niin kauan kuin jaksaa ja terveys kestää, hän sanoo.

Isä tuntuu ajattelevan samalla myös vanhimman tyttärensä ja lastenlasten parasta.

– Toivon, että hän saa olla äiti niin pitkään kuin mahdollista ja pitää huolta perheestään.

Ruotsin monarkian tulevaisuuteen kuningas uskoo. Hänen mukaansa se on tärkeä kansakuntaa yhdistävä tekijä, joka edustaa vakautta ja jatkuvuutta.

Kuningas on myös isä ja ukki

Rooli hallitsijana merkitsee jatkuvaa julkisuuden valokeilassa ja arvosteltavana olemista. Asiayhteydestä riippuu, miten asian kokee.

– Joskus kritiikin on ansainnut ja toisinaan ei, oman osansa skandaaleista saanut Kaarle Kustaa sanoo.

Alle vuoden ikäisenä oman isänsä menettänyt Kaarle Kustaa kasvoi ensimmäiset vuotensa naisten, äitinsä ja neljän siskon, ympäröimänä.

– Minulle on kerrottu, että kun olin vauva, siskot pitivät minua nukkena ja työnsivät vaunuissa.

Lopulta äiti päätti Kaarle Kustaan tarvitsevan toisten poikien seuraa ja lähetti tämän sisäoppilaitokseen.

– Ensimmäiset vuodet olivat vaikeita, mutta se merkitsi myös vapautta. Sain olla ulkona ja pyöräillä, kulkea metsässä ja tehdä paljon kepposia, kuningas muistelee.

Kuninkaan lapset ovat joskus pettyneitä, koska tämä ei vastaa satujen mielikuvaa kruunupäästä.

– Kun juttelen heidän kanssaan, he tajuavat, että olen aivan tavallinen ihminen, jolla on perhe, vaimo, lapsia ja lapsenlapsia.