Kaatuuko vaivalla neuvoteltu brexit-sopimus Britannian parlamentissa? Mahdotonta ennustaa, sanoo Sampo Terho

EU-maat ovat odotetusti näyttäneet vihreää valoa Britannian ja EU:n neuvottelemalle erosopimukselle. EU-maiden ministerit käsittelivät sopimusluonnosta Brysselissä maanantaina.

Brexit-neuvottelija Michel Barnierin mukaan sopimus on tasapainoinen ja varmistaa Britannian järjestäytyneen eron unionista.

– Nyt enemmän kuin koskaan meidän kaikkien pitää pysyä tyynenä, Barnier toivoi.

Keskustelu jatkuu hänen mukaansa vielä siirtymäajan mahdollisesta pidentämisestä.

Financial Timesin mukaan pöydällä on ollut mahdollisuus, että siirtymäaikaa pidennettäisiin joulukuuhun 2022. Tähän asti suunnitelmana on ollut, että siirtymäaika kestäisi vuoden 2020 loppuun.

EU-johtajien on tarkoitus kuitata sopimus sunnuntaina ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä. Sopimus vaatii hyväksynnän myös EU-parlamentilta ja Britannian parlamentilta.

Eurooppaministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan on lähes mahdotonta ennustaa, meneekö erosopimus Britannian parlamentissa läpi.

– Pitkään asiaa seuranneena ja britit hyvin tuntevana; pääministeri Theresa Maylla on työtä edessään, jotta hän saa tämän myytyä. Viime viikolla ensimmäinen reaktio oli hyvin kriittinen. Uskaltaisin sanoa, että hän on myyntityössä vielä takamatkalla, Terho arvioi suomalaistoimittajille.

 

May hakee vielä käsiinsä valttikorttia

 

Parhaillaan neuvoteltava tulevan suhteen julistus saattaa olla Mayn kipeästi kaipaama valtti parlamentin taivuttelussa. Sitä muotoillaan lähipäivinä.

Britannia on vaatinut koko neuvotteluiden ajan, että tulevaa suhdetta hahmotellaan mahdollisimman pitkälle jo eroneuvotteluiden aikana.

EU ja Britannia keskustelevat lähipäivinä noin 20-sivuisesta poliittisesta tulevan suhteen julistuksesta. Se on tarkoitus hyväksyä sunnuntaina EU-huippukokouksessa kuten erosopimuskin.

– Kun nämä sunnuntaina oletettavasti hyväksytään, pallo on Britannian päädyssä, Terho sanoo.

Hän uskoo, että Britannia saa tulevan suhteen julistuksessa äänensä kuuluviin.

– Suomen näkökulmasta kannustan siihen, että kaikissa järkevissä asioissa meidän kannattaa tulla vastaan kohtuuden mitassa, jotta päästäisiin hallittuun brexitiin.

Julistuksesta viime viikolla julkaistu luonnos oli vasta kahdeksan sivua pitkä, mutta sen odotetaan pitenevän. Siinä linjataan muun muassa, että Britannia ja EU muodostavat vapaakauppa-alueen, johon liittyy vahva sääntöperusta ja tulliyhteistyö. Tavarakaupassa ei peritä tulleja tai maksuja eikä aseteta kiintiöitä.

Varsinaiset neuvottelut tulevasta suhteesta alkavat vasta Britannian erottua eli maaliskuun 29. päivän jälkeen.

Pääministeri May vakuutti jälleen maanantaina vievänsä sopimusta päättäväisesti eteenpäin ja hakevansa maan etuja ajavaa tulevaa suhdetta.

– Meillä on tiivis viikko neuvotteluita edessämme ennen Eurooppa-neuvostoa sunnuntaina, May sanoi teollisuuden etujärjestön (CBI) seminaarissa.