Kabulin räjähdys tuntui Suomen lähetystössä asti – kymmeniä kuolleita

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa sattuneessa räjähdyksessä on kuollut kymmeniä ja haavoittunut satoja ihmisiä, kertovat eri medialähteet.

Viranomaiset ovat vahvistaneet, että itsemurhaiskussa kuoli ainakin 49 ihmistä. Haavoittuneita on satoja. Viranomaisten mukaan luvut saattavat vielä nousta.

Al Jazeeran mukaan kuolleita on ainakin 80 ja haavoittuneita yli 300.

– Kyseessä on autopommi, kertoo sisäministeriön tiedottaja Najib Danish.

Viranomaiset epäilevät, että voimakas räjähde oli piilotettu kuorma-autoon.

Räjähdys sattui puoli yhdeksältä aamulla keskeisellä paikalla sijaitsevan Zanbaqin aukion lähellä. BBC:n mukaan alueella sijaitsee useita ulkomaisia lähetystöjä ja hallintorakennuksia, kuten esimerkiksi presidentinlinna.

Myös Suomen Kabulin-suurlähetystö sijaitsee räjähdyspaikan läheisyydessä. Matkaa sinne on noin puoli kilometriä.

– Räjähdys tuntui täällä maanjäristyksen kaltaisena ravisteluna, kertoo Suomen lähetystörakennuksessa räjähdyshetkellä ollut toimittaja Rafiullah Kaleem IHAS-uutistoimistosta STT:lle.

Räjähdyksen jälkeen lähetystöjen henkilökunta määrättiin pysyttelemään sisätiloissa.

– Alue on varsin strateginen, sillä täällä sijaitsee niin Afganistanin turvallisuuspalveluiden päämaja kuin esimerkiksi Britannian, Saksan, Ranskan, Turkin ja Kiinan lähetystöt, Kaleem kertoo.

STT:n paikalta saamista kuvista ja videolta näkyy, kuinka suuri musta savupilvi on noussut räjähdyspaikan yläpuolelle ja räjähdyspaikkaa lähellä autot ovat tuhoutuneet täysin.

 

"Yksi suurimmista räjähdyksistä koskaan"

 

Kuorma-autoon piilotettu pommi oli niin voimakas, että se rikkoi ikkunoita useiden satojen metrien säteellä. Esimerkiksi Ranskan ja Saksan lähetystörakennusten kerrottiin vaurioituneen räjähdyksessä.

Silminnäkijöiden mukaan kymmenet autot tukkivat alueen katuja. Paniikissa olevat koululaiset pyrkivät turvaan, kun taas osa ihmisistä pyrki turvatarkastuspisteiden läpi etsimään läheisiään.

Al Jazeeran toimittajan Qais Azimyn mukaan alue on yksi Kabulin vilkkaampia paikkoja. Muuten kaupungissa on hänen mukaansa ollut viime viikolla hiljaista.

– Poliisi on vahvistanut, että tämä oli yksi suurimmista räjähdyksistä, joita Kabulissa on koskaan nähty, Azimy sanoi.

Mikään ryhmittymä ei toistaiseksi ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Taleban on aiemmin kertonut olevansa useiden viime aikoina tehtyjen iskujen takana. Taleban-sissit aloittivat viime kuussa vuotuisen keväthyökkäyksensä.