Kambodzhan valtapuolue sanoo voittaneensa kaikki parlamenttipaikat vaaleissa

Kambodzhaa vuosia hallinnut Kambodzhan kansanpuolue CPP kertoo voittaneensa eilisissä vaaleissa parlamentin kaikki 125 paikkaa. Asiasta kertoi puolueen tiedotusvastaava Sok Eysan.

– Puolue ottaa kaikki parlamenttipaikat maanlaajuisesti. Voin sanoa, että kyseessä on murskavoitto, hän sanoi.

Puolue teki arvionsa alustavien vaalitulosten pohjalta. Lopulliset tulokset julkaistaan tarkistuslaskentojen jälkeen elokuun puolivälissä.

– En ole iloinen. Luulen, että elämä tulee olemaan vaikeaa seuraavat viisi vuotta, paikallinen ruokakauppias kommentoi vaalitulosta uutistoimisto AFP:lle. Hän ei halunnut kertoa nimeään.

Tulos tuskin reilu

Vaaleja on laajalti syytetty epärehellisiksi, ja esimerkiksi Yhdysvallat ja EU kieltäytyivät lähettämästä vaalitarkkailijoita maahan. Kambodzha sai kuitenkin tukea liittolaiseltaan Kiinalta.

Ennen vaaleja pääministeri Hun Sen painosti voimakkaasti kansalaisjärjestöjä, itsenäistä mediaa ja poliittisia vastustajiaan.

Maan pääoppositiopuolue CNRP hajotettiin viime vuonna ja sen johtaja pidätettiin, joten valtapuolueella oli vastassaan vain pikkupuolueita. Vuoden 2013 vaaleissa CNRP sai 44 prosenttia äänistä ja oli vuosikausiin ensimmäinen todellinen haastaja 33 vuotta hallinneelle CPP:n itsevaltaiselle pääministerille Hun Senille.

CNRP:n nykyiset johtohenkilöt yrittivät saada ihmiset boikotoimaan vaaleja. Vaaliviranomaiset uhkasivat boikotin vaatijoita seurauksilla vaikka sanoivat samalla, ettei äänestäminen ole pakollista. Äänestysprosentin kerrottiin olleen 82.

Tyytymättömyyden tiivistyminen kansalaisten keskuudessa tulee jatkumaan, arvioi apulaisjohtaja Phil Robertson ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian-osastosta.

– Tulemme Kambodzhassa näkemään passiivisen vastarinnan jatkumista ja kambodzhalaisten vihaa, koska heille ei annettu mahdollisuutta äänestää haluamiaan edustajia, Robertson sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.