Kanada myönsi turvapaikan naiselle, joka varjeli tietovuotaja Edward Snowdenia Hongkongissa

Kanada on myöntänyt turvapaikan tietovuotaja Edward Snowdenia Hongkongissa piilotelleelle naiselle ja hänen tyttärelleen. Vanessa Rodel, 42, saapui Keana-tyttärensä kanssa Kanadaan maanantaina.

–  Nyt minä ja Keana olemme Kanadan pysyviä asukkaita. Nyt olemme turvassa ja vapaita. Olen niin kiitollinen, kertoi Vanessa Rodel toimittajille Toronton lentoasemalla.

Rodel kuului Snowdenia vuonna 2013 piilotelleeseen ryhmään. Rodel majoitti kuuluisaa tietovuotajaa asunnossaan tämän paetessa Yhdysvaltain viranomaisia.

Kanada myönsi turvapaikan Rodelille ja hänen tyttärelleen alun perin jo tammikuussa, mutta asia pidettiin salassa turvallisuussyistä. Rodel on Filippiinien kansalainen ja pelkäsi karkotusta takaisin kotimaahansa.

Viisi muuta odottaa vuoroaan

Viisi muuta Snowdenin piilotteluun osallistunutta on niin ikään hakenut turvapaikkaa Kanadasta, mutta heidän hakemustensa käsittely on vielä tiettävästi kesken.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja ulkoministeri Chrystia Freeland eivät kommentoi tapauksia tai turvapaikan vaikutusta Kanadan ja Yhdysvaltain välisiin suhteisiin.

Ranskankielisessä Twitter-viestissä Edward Snowden kiittää Kanadaa ja kaikkia muita osallisia.

–  Niin monien vuosien jälkeen ensimmäinen minua auttaneista perheistä on vapaa ja saanut tulevaisuutensa, Snowden kirjoittaa.

Snowden itse elää nykyisin maanpaossa Venäjällä. Häntä vastaan nostettiin syyte vakoilusta ja valtionsalaisuuksien varastamisesta Yhdysvalloissa vuonna 2013. Snowdenin tietovuodot paljastivat Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n laajan valvontakoneiston, jonka toimintaan osallistuivat myös Britannia, Australia ja Kanada.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.