Kanadan ja Saudi-Arabian diplomaattisessa kiistassa ei lientymisen merkkejä

Saudi-Arabian ja Kanadan diplomaattinen kiista ei ole näyttänyt lientymisen merkkejä. Saudi-Arabia ilmoitti maanantaina jäädyttävänsä kauppasuhteensa Kanadaan ja karkottavansa maassa olevan Kanadan suurlähettilään.

Taustalla on Kanadan vaatimus vapauttaa Saudi-Arabiassa pidätetyt ihmisoikeusaktivistit, minkä Saudi-Arabia on tulkinnut sisäisiin asioihinsa puuttumiseksi. Saudi-Arabia on myös kutsunut oman suurlähettiläänsä pois Kanadasta.

Saudi-Arabia otti naisten oikeuksien puolesta kampanjoineet aktivistit Samar Badawin ja Nassima al-Sadahin kiinni pidätyssumassa, jota ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on luonnehtinut ”ennenkuulumattomaksi naisasialiikkeen alasajoksi”.

Samar Badawin veli on blogikirjoittaja Raif Badawi, joka pidätettiin vuonna 2012 ja tuomittiin 1 000 raipaniskuun ja 10 vuoden vankeusrangaistukseen Islamin pilkkaamisesta.

 

Kanada: Jatkamme ihmisoikeuksien puolustamista

 

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland vastasi maanantaina Saudi-Arabian toimiin sanomalla, että Kanada jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista kotimaassa ja ympäri maailman. Viime viikolla Kanada ilmaisi huolensa Samar Badawin pidätyksestä. Hänen lisäkseen kymmenkunta muuta naisasialiikkeen aktivistia on pidätetty viime viikkoina.

Kanadalle kauppasuhteiden jäädytys voi tulla kalliiksi. Maat sopivat vuonna 2014 panssaroitujen ajoneuvojen toimituksesta Saudi-Arabiaan 15 miljardin Yhdysvaltain dollarin eli noin 13 miljardin euron arvosta.

Pahimmillaan kyseessä voivat olla tuhansien työpaikkojen menetys Kanadassa, arvelee uutistoimisto AFP:n haastattelema tutkija ja Kanadan puolustusministeriön entinen analyytikko Thomas Juneau.