Kanadan pääministeri pyysi anteeksi vuosia sitten käyttämäänsä brownface-meikkiä

Kanadassa on noussut kohu pääministeri Justin Trudeaun vuosien takaisesta brownface-meikistä.

Yhdysvaltalaislehti Time julkaisi keskiviikkona kuvan, jossa Trudeau on maalannut kasvonsa ruskeiksi ja pukeutunut turbaaniin ja kaapuun Arabia-teemaa noudatelleissa koulujuhlissa vuonna 2001. Trudeau oli tuolloin 29-vuotias ja toimi koulussa opettajana.

Trudeau pyysi keskiviikkona anteeksi televisioidussa lehdistötilaisuudessa ja kertoi katuvansa meikkiä.

–  Nyt ymmärrän että se oli rasistista ja tyhmä teko. Olen pettynyt itseeni, pääministeri sanoi.

Hän myönsi samalla käyttäneensä tummaa meikkiä myös toisessa yhteydessä. Hän lauloi kasvot maalattuina yhdysvaltalaisen Harry Belafonten musiikkia koulun kykyjenetsintäkilpailussa.

Tavoittelee jatkokautta

Liberaalipuolueen Trudeau tavoittelee jatkokautta lokakuun lopun vaaleissa. Luvassa on tiukka kamppailu Andrew Scheerin johtamaa konservatiivipuoluetta vastaan.

Lähes neljä vuotta kestäneen pääministerikautensa aikana Trudeau on pyrkinyt profiloitumaan Kanadan etnisten vähemmistöjen puolustajana. Puolet Trudeaun hallituksen jäsenistä ovat naisia ja ainakin kuudella ministerillä on aasialaisia tai afrikkalaisia sukujuuria.

Trudeaun puolue sai vuoden 2015 vaaleissa äänivyöryn, mutta pääministerin maine on kärsinyt viime aikoina kolhuja. Trudeaun hallitus ajautui alkuvuodesta poliittiseen kriisiin, kun kaksi hänen hallituksensa jäsentä syytti pääministeriä ja hänen avustajiaan sekaantumisesta rakennusyhtiö SNC-Lavalinia koskevaan oikeudenkäyntiin. Molemmat ministerit olivat naisia, ja heidät erotettiin puolueesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.