Kanadassa ja Yhdysvalloissa tukimielenosoituksia Hongkongin jättiprotestille – Kiinan valtion media puolustaa kiisteltyä lakimuutosta: "Jotkut ulkomaiset voimat yrittävät luoda kaaosta Hongkongissa"

Kanadassa ja Yhdysvalloissa on järjestetty tukimielenosoituksia Hongkongin eiliselle jättiprotestille. Sadattuhannet hongkongilaiset lähtivät sunnuntaina kadulle vastustamaan kiisteltyä lakimuutosta, jonka katsotaan tiukentavan Manner-Kiinan otetta erityishallintoalueesta.

Lakimuutos mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen manner-Kiinaan. Mielenosoittajat pelkäävät, että Kiinan politiikkaa arvostelevia henkilöitä voitaisiin lain varjolla ottaa kiinni ja viedä Manner-Kiinan puolelle.

Kanadan Vancouverissa sadat ihmiset kokoontuivat sunnuntaina Kiinan konsulaatin edustalle osoittamaan mieltään lakimuutosta vastaan. Myös Los Angelesissa ihmiset marssivat hongkongilaisten tueksi. Mielenosoittajat kantoivat keltaisia sateenvarjoja tuenilmauksena Hongkongin vuoden 2014 mielenosoituksille, jotka muistetaan sateenvarjoliikkeenä.

–  Tämä lakimuutos vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa, ei vain hongkongilaisiin, sanoi Vancouverin protestin järjestäjä Mabel Tung.

Hongkongista Kanadaan 40 vuotta sitten muuttanut Tung pelkää, että hänen kaltaisensa ihmiset, jotka ovat arvostelleet Kiinan ihmisoikeusloukkauksia, voitaisiin ottaa lakimuutoksen jälkeen kiinni kun he vierailevat Hongkongissa tai matkustavat kaupungin kautta eteenpäin.

Vancouverin alueelle on asettunut tuhansia hongkongilaisia maahanmuuttajia, jotka saapuivat Kanadaan ennen kuin Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle vuonna 1997. Kanadan liberaali maahanmuuttopolitiikka on houkutellut maahan myös sittemmin paljon kiinalaisia.

Mielenosoittajia "johdettu harhaan"

Hongkongin hallitus pitää kiinni kiistellystä lakimuutoksesta. Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam sanoo, että hänellä ei ole mitään aikeita vetää pois lainsäädäntöä, joka sai eilen sadattuhannet hongkongilaiset osoittamaan mieltään.

Hongkongin aluejohtajan mukaan lakimuutos auttaa oikeuden toteutumisessa ja varmistaa, että Hongkong täyttää kansainväliset velvollisuutensa rajat ylittävän rikollisuuden kitkemisessä.

Kiinan hallituksen äänitorvi China Daily arvosteli pääkirjoituksessaan Hongkongin protesteja. Lehden mukaan "700  000 ihmistä Hongkongissa on allekirjoittanut tuenilmauksen luovutuslain muuttamiseksi", mutta samaan aikaan "joitakin ihmisiä" lähti kadulle protestoimaan muutosta vastaan.

–  Joitakin heistä oli ilmeisesti johdettu harhaan lain tarkoituksesta kun taas jotkut yrittivät vain ajaa poliittista agendaansa, lehti päättelee ja antaa ymmärtää, että "jotkut ulkomaiset voimat" yrittävät vahingoittaa Kiinaa ja luoda kaaosta Hongkongissa.

Järjestäjien mukaan mielenosoittajia oli yli miljoona. Poliisi arvioi määrän selvästi pienemmäksi, sen mukaan väkimäärä oli suurimmillaan 240  000.

China Dailyn mukaan luovutuslain muutos on perusteltu, koska sadat muualta tulleet rikolliset ovat käyttäneet Hongkongia hyväkseen paetakseen oikeutta.

–  Kuka tahansa järjellinen ihminen pitäisi lakimuutosta oikeutettuna, mielekkäänä ja järkevänä lainsäädäntönä, joka vahvistaa Hongkongin oikeusvaltiota ja takaa oikeuden toteutumisen, lehti kirjoittaa.

Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Postin mukaan Hongkongin hallitus aikoo jatkaa lakimuutosten edistämistä jo tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.