Kansainvälinen atomienergiajärjestö: Tarkastajan kohtelua Iranissa ei voida hyväksyä

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei voi hyväksyä tarkastajansa saamaa kohtelua Iranissa. IAEA kertoo Twitterissä, että järjestön tarkastajaa oli viime viikolla estety poistumasta Iranista.

Iranin mukaan tarkastaja oli menossa vierailulle Natanzin ydinlaitokseen Iranissa, kun turvatarkastusportti hälytti hänen kohdallaan. Seurauksena naisen pääsy laitokseen estettiin ja hänen akkreditaationsa peruttiin.

IAEA ei julkista yksityiskohtia mutta sanoo Twitterissä, ettei ole yhtä mieltä Iranin kanssa tapahtumien kulusta.

Iran on aloittanut uudelleen uraanin rikastamisen kansainvälisen ydinsopimuksen vastaisesti.

Yhdysvallat syyttää Irania taas ydinkiristyksestä

Yhdysvallat vaatii kansainvälistä yhteisöä lisäämään painetta Irania kohtaan maan ydinohjelman takia.

Iran aloitti torstaina uudestaan uraanin rikastamisen Fordon maanalaisessa voimalassa. Maa suostui lopettamaan toiminnan vuonna 2015 osana kansainvälistä sopimusta maan ydinohjelmasta, mutta maa on lakannut noudattamasta monia sopimuksen vaatimuksia sen jälkeen kun Yhdysvallat viime vuonna ilmoitti jättävänsä sopimuksen.

Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon mukaan ulkovaltojen on torjuttava Iranin "ydinkiristys".

–  Iranin viimeaikaiset eskalaatiot ydinohjelmassa kuvastavat maan hallinnon pitkäaikaisia pyrkimyksiä kiristää kansainvälistä yhteisöä hyväksymään sen väkivalta ja terrori. Niiden kansainvälisen yhteisön jäsenten, jotka ovat perustellusti huolissaan Iranin viimeisimmistä hyökkäyksistä ja provokaatioista kannattaisi kuvitella, miten Iran käyttäytyisi ydinaseen kanssa, Pompeo sanoi.

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui muun muassa rajoittamaan rikastamansa uraanin määrää. Vastineeksi ulkovallat – Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina – luopuivat suuresta osasta Iranin-vastaisia talouspakotteita.

Vaikka muut maat ovat edelleen sopimuksessa mukana, Yhdysvaltojen tiukka pakotepolitiikka vaikeuttaa niiden kaupankäyntiä Iranin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Meksiko myönsi turvapaikan "vaarassa olevalle" Bolivian Moralesille, myös oppositiojohtaja pelkää turvallisuutensa puolesta

Brexit-puolue lupasi olla haastamatta konservatiiveja vaaleissa, voitto Boris Johnsonille

Valkoiset kypärät -järjestön perustajiin kuulunut ex-brittiupseeri löytyi kuolleena Istanbulista

Upin Aaltola: Kongressin julkisista Trump-kuulemisista luvassa suurta draamaa

EU sopi Turkin vastaisista pakotteista, jotka liittyvät laittomaan poraukseen itäisellä Välimerellä

Tutkija: Bolivia vaarassa lähteä Brasilian äärioikeistolaisen presidentin virtaan

Espanjassa vaalit eivät suoristaneet hallitusmutkia – pääministeri Sanchezin on nyt pakko saada hallitus kasaan tai hänen poliittinen uransa päättyy, arvioi tutkija

Turkki aloitti vierastaistelijoiden palauttamisen EU-maihin – Haavisto: Suomalaistaustaisia Isis-taistelijoita ei ole tiettävästi Turkissa, mutta muualla muutamia

Turkki aloitti vierastaistelijoiden palauttamisen kotimaihinsa – muun muassa Tanskasta, Ranskasta ja Saksasta kotoisin olevien karkottamista valmistellaan

Chile taipui mielenosoittajien vaatimukseen ja uudistaa perustuslakiaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.