Karzai jättipommista: USA käyttää Afganistania uusien aseiden testaamiseen

Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin kanslia hyväksyy jättipommin käyttämisen äärijärjestö Isisiä vastaan. Kanslian mukaan Afganistanin ja Yhdysvaltain joukot tekivät kaikkensa, jotta siviiliuhreja ei tulisi.

Yhdysvaltain torstaisessa iskussa kuoli Afganistanin puolustusministeriön mukaan ainakin 36 Isis-taistelijaa. Pommin kohteena oli Isisin tunneli- ja luolaverkosto. Isku ei vaatinut siviiliuhreja, ministeriö kertoi.

Afganistanin entinen presidentti Hamid Karzai tuomitsi iskun.

– Tämä ei ole terrorisminvastaista sotaa vaan maamme epäinhimillistä ja julmaa käyttöä uusien ja vaarallisten aseiden testaamiseen, Karzai tviittasi.

Pommi pudotettiin Nangarharin maakuntaan Achinin alueelle lähellä Pakistania. Sen pudotti Yhdysvaltojen MC-130-tyyppinen lentokone.

– Ihmiset ovat alkaneet paeta alueelta uusien pommitusten pelossa, kertoi nimettömänä pysytellyt afganistanilaistaistelija AFP:lle.

Hänen mukaansa paikalliset asukkaat sanoivat, että pommi ravisteli aluetta kuin maanjäristys. Joidenkin ihmisten kerrottiin menettäneen tajuntansa iskun voimasta.

Afganistanin hallituksen mukaan alueelta oli paennut jo aiemmin tuhansia perheitä.

Valtuuttiko Trump iskun henkilökohtaisesti? 

GBU-43/B-pommi kehitettiin Irakin sodan aikana. Se on voimakkain Yhdysvaltojen käytössä oleva pommi ilman ydinlatausta. Pommi painaa lähes 10 000 kiloa ja tunnetaan nimellä "kaikkien pommien äiti".

– En ole koskaan aiemmin nähnyt yhtä suurta räjähdystä. Roihu nielaisi koko alueen, kuvaili Achinin kuvernööri Esmail Shinwari.

Presidentti Donald Trump sanoi iskun olleen menestys. New York Timesin mukaan presidentti ei kertonut, hyväksyikö hän pommin käytön henkilökohtaisesti.

Yhdysvallat on tehnyt alueella useita ilmaiskuja jihadistien tukikohtiin sitten viime vuoden elokuun. Isis on levittäytynyt Syyriasta ja Irakista Afganistaniin viime vuosina. Äärijärjestön kerrotaan saaneen riveihinsä taistelijoita, jotka ovat pettyneet Afganistanin ja Pakistanin Talebaniin. Isisiin on liittynyt myös uzbekki-islamisteja.

Isisin arvioidaan menettäneen vähitellen asemiaan Yhdysvaltain ilmaiskujen ja Afganistanin johtamien joukkojen maahyökkäyksen takia.

 

Afganistan: Yhdysvaltain jättipommi tappoi ainakin 36 Isis-taistelijaa

USA kertoi pudottaneensa Afganistaniin valtavan pommin