Katainen Trumpin tullipäätöksestä: EU-maita kohdeltava yhtenäisesti

EU ei hyväksy sitä, että Yhdysvaltojen tullipäätös kohtelisi jäsenmaita epäyhtenäisesti. Komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan kaikki EU-maat ovat samassa tilanteessa eikä unioni hyväksy maiden jakamista eri kategorioihin.

Euroopan unioni odottaa, että Yhdysvallat jättää sen tullikorotusten ulkopuolelle. EU ei polje teräksen ja alumiinin hintoja eikä se aiheuta Yhdysvalloille turvallisuusuhkaa, Katainen perusteli perjantaina tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

USA:n päätöksestä korottaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja odotetaan lisätietoa huomenna, kun komissio tapaa maan edustajia Brysselissä. Kataisen mukaan EU odottaa lisätietoa.

– Älkää odottako, että kaikki ratkaistaisiin huomenna.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump teki eilen virallisen päätöksen teräksen ja alumiinin tullikorotuksista. Ne olisivat astumassa voimaan myöhemmin maaliskuussa. Trump viestitti samalla, että se on valmis jättämään joitain kumppaneita, ainakin Kanadan ja Meksikon, korotusten ulkopuolelle.

EU on aiemmin kertonut, että se asettaa vastatoimia tunnetuille amerikkalaistuotteille kuten farkuille, viskille ja appelsiinimehulle, jos se kärsii vahinkoa USA:n tuontitulleista. Vastatoimia asetettaisiin niin maatalous-, teräs- kuin teollisuustuotteille. Unioni on lisäksi valmis toteuttamaan suojatoimia, jos sen markkinoille virtaa liikaa alumiinia ja terästä.

USA:n terästulleista kiivaiden vastalauseiden ryöppy

Uutisanalyysi: Trump uskoo saavansa tuontitulleista neuvotteluvaltin