Katalonian ex-johtajia vangittiin, Puigdemontille pidätysmääräys

Katalonian syrjäytetyn aluehallituksen kahdeksan jäsentä määrättiin vangittaviksi Espanjassa torstaina. Heitä syytetään kansankiihotuksesta, kapinoinnista ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Syytettyjen roolia itsehallintoalueen itsenäisyyshankkeessa selvitetään lisätutkimuksin.

Itsenäisyyden kannattajat suunnittelevat puolestaan protesteja perjantai-illaksi.

Erikoistuomioistuimessa oli torstaina kuultavana syrjäytetyn aluehallituksen yhdeksän ministeriä. Yksi entisen aluehallituksen jäsenistä luopui tehtävästään juuri ennen alueparlamentin itsenäisyysjulistusta, ja hänet määrättiin tutkintavankeuteen. Hän pääsee vapaalle jalalle, jos maksaa 50 000 euron takuusumman.

Kahdeksan vangituiksi määrätyn joukkoon lukeutuu Oriol Junqueras, joka on Katalonian entisen aluejohtajan Carles Puigdemontin varamies.

Puigdemont ja neljä muuta aluehallituksen ex-jäsentä ovat Belgiassa. He eivät noudattaneet määräystä saapua kuultaviksi oikeuteen Madridiin. Syyttäjät hakevat viisikolle eurooppalaista pidätysmääräystä.

 

"Kiista olisi kaivannut sovittelua"

 

Presidentti Martti Ahtisaari kommentoi kiistaa EUobserver-verkkolehdessä torstaina. Ahtisaari sanoi pitävänsä Espanjan hallituksen reaktioita Katalonian itsenäisyysvaatimukseen liian kovina. Ahtisaari oli samalla myös sitä mieltä, että katalaanit ovat toimineet "tyhmästi".

– Heidän ei olisi pitänyt viedä läpi vaalia itsenäisyydestä, Ahtisaari sanoi kiistellystä kansanäänestyksestä EUobserverille.

Ahtisaaren mukaan kiista olisi kaivannut sovittelua.

Hän sanoi verkkolehdelle toivovansa yhä, että Espanja ja Katalonia voivat tavalla tai toisella asettua keskustelemaan asiasta rauhallisesti.

Espanjan pitäisi Ahtisaaren mukaan päästää Katalonian entiset poliittiset johtajat vapaasti maahan ja osallistumaan alueparlamenttivaaleihin, jotka on määrä pitää 21. joulukuuta.

 

"Ei ratkea oikeudessa tai väkivallalla"

 

Puigdemont ei pidä syytteitä ja kuulemisia puolueettomina vaan poliittisina. Hänen belgialainen asianajajansa Paul Bekaert kertoi aiemmin tällä viikolla, että Puigdemont ei aio toistaiseksi palata Espanjaan.

Bekaert ei suoraan ottanut kantaa kysymykseen, voisiko syrjäytetty aluehallituksen johtaja saada reilun oikeudenkäynnin Espanjassa. Hän sanoi kuitenkin, että puolustus käyttäisi tätä perustetta, jos Espanja tekee Puigdemontista luovutuspyynnön.

Bekaert muistutti aiemmista, Espanjan baskeja koskeneista tapauksista. Niissä kuulustelut tehtiin Belgiassa paikallisen poliisin voimin.

Katalonian itsehallintoalueen aiempi johtaja Artur Mas korosti Madridissa torstaina, että Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välistä konfliktia ei ratkaista tuomioistuimissa tai väkivallalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Espanjalainen tuomioistuin alkaa Katalonian ex-aluejohdon kuulemiset – Puigdemont pysyy Belgiassa