Kataloniassa riemu itsenäisyysjulistuksesta vaihtui turhautuneeseen odotteluun

Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin tiistai-iltaisen puheen jälkeen Barcelonassa odotetaan mietteliäinä keskushallinnon vastatoimia. Ero edellisen päivän riemukkaaseen tunnelmaan on silmiinpistävä. Poliittisesta turhautumisesta kertonee, että on vaikea löytää ihmisiä, jotka suostuisivat kommentoimaan tilannetta.
– Olemme kurkkuamme myöten täynnä politiikkaa, eräs haastattelusta kieltäytyvä nainen kivahtaa ohikulkiessaan.
Kotiinsa uutisia katsomaan kiiruhtava 35-vuotias opettaja ei halua nimeään julkisuuteen, mutta suostuu kertomaan mielipiteensä:
– Viimeaikaiset poliittiset tapahtumat ovat olleet kuin saippuasarja, jonka uusia käänteitä me katalonialaiset seuraamme päivittäin tiedotusvälineistä. Tässä epävarmuudessa ei auta kuin keskittyä elämään päivä kerrallaan.
Pelko laajamittaisista vastatoimista ja väkivaltaisuuksista on päivällä Barcelonan keskustasta tavoitetun Pilar Elicesin, 64, mielestä perusteltu.
– Itsenäisyysäänestyksessä loukkaantui yli 800 ihmistä poliisin väkivallan vuoksi. Voi vain kuvitella, kuinka rajusti keskushallitus vastaa itsenäisyysjulistukseen.
Elicesin seurassa liikkunut eläkeläinen Lluis Jurado, 64, ei nää tilanteeseen helppoa ulospääsyä keskus- ja aluehallitusten täysin vastakkaisten näkemysten vuoksi.
– Aluejohtaja Puidgemontin puhe ilmensi demokraattista, dialogiin perustuvaa lähestymistapaa. Keskushallitus puolestaan kykenee ainoastaan raakalaismaiseen voimankäyttöön.

“Mitä järkeä tässä kaikessa on?”

Toki Kataloniassa on myös niitä, joiden mielestä koko Katalonian itsenäistymishanke on älytön. Tätä mieltä oli 4-vuotiaasta Kataloniassa asunut, Marokossa syntynyt Marouane Elfal Chakir, 37.
Kahden ravintolan ravintolapäällikkönä työskentelevä Elfal on huolestunut itsenäisyyshankkeen kielteisistä lieveilmiöistä, kuten turismin vähenemisestä. Tiedostusvälineissä levottomuuksia on Elfalin mielestä paisuteltu poliittisten intressien vuoksi.
– Ihmiset eivät kohta uskalla tulla Barcelonaan, koska pelkäävät väkivaltaa ja mellakointia, vaikka kaupungissa on aivan yhtä turvallista liikkua kuin ennenkin. Nyt suuret pankit ja yrityksetkin pyrkivät pois Kataloniasta. Mitä järkeä tässä kaikessa on?”
Espanjan laittomana pitämässä itsenäisyysäänestyksessä Elfal äänesti Katalonian itsenäistymistä vastaan, mutta hän kannattaa alueen itsehallinto-oikeuksien lisäämistä.
Väitteet katalonialaisten jakautumisesta vastakkaisiin leireihin eivät hänestä pidä lainkaan paikkaansa.
– Katalonia on demokratia, jossa jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja kaikkia mielipiteitä kunnioitetaan. Espanjan pitäisi sallia meidän ilmaista mielipiteemme itsenäisyyskysymyksestä laillisessa kansanäänestyksessä.