Kazakstanin pääkaupunki vaihtaa nimensä Nursultaniksi

Kazakstanin parlamentti on päättänyt pääkaupunki Astanan nimeämisestä uudelleen maan entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin mukaan. Pääkaupungin uusi nimi on Nursultan, maan uutistoimisto kertoo.

Kazakstania 30 vuotta hallinnut Nazarbajev ilmoitti eilen yllättäen jättävänsä presidentin tehtävänsä. Uutta nimeä pääkaupungille ehdotti presidentin virkavalansa tänään vannonut Kassym-Jomart Tokajev.

Astana kääntyy paikallisella kielellä pääkaupungiksi, ja spekulaatiot kaupungin uudelleen nimeämisestä Nazarbajevin mukaan ovat velloneet jo hyvän aikaa. Nursultan kääntyy myös ylevästi valon sulttaaniksi.

Paitsi että Nazarbajev saa nimensä karttakirjaan, säilyttää hän myös edelleen "kansankunnan johtaja" -tittelin ja vahvan otteen maasta. Hänellä on muun muassa pysyvä paikka Kazakstanin kansallisessa turvallisuusneuvostossa.

Senaatti lisäksi nimitti Tokajevin tilalle puhemiehen tehtävään entisen presidentin tyttären, Dariga Nazarbajevan. Häntä on pitkään pidetty mahdollisena vallanperijänä, vaikka Nazarbajev itse on sitkeästi kiistänyt suunnitelleensa vallan siirtämistä yhdellekään kolmesta tyttärestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.