Kazakstanin presidentti eroaa lähes 30 vuoden itsevaltiuden jälkeen – 78-vuotias Nazarbajev on hallinnut maata koko sen itsenäisyyden ajan

Keskiaasialaisen Kazakstanin itsevaltainen presidentti Nursultan Nazarbajev aikoo erota tehtävästään. Hän kertoi asiasta valtiontelevision lähetyksessä etukäteen nauhoitetussa puheessa.

–  Olen päättänyt kieltäytyä presidenttiyden valtaoikeuksista, Nazarbajev sanoi ja kuvaili päätöstä vaikeaksi.

78-vuotias Nazarbajev on hallinnut Kazakstania presidenttinä vuodesta 1990. Vasta helmikuussa hän erotti maan hallituksen.

Nazarbajev nousi maan johtoon jo ennen sen itsenäistymistä Neuvostoliitosta, kun hänet valittiin Kazakstanin sosialistisen neuvostotasavallan kommunistipuolueen keskuskomitean pääsihteeriksi vuonna 1989.

Maan senaatin puhemies Kassym-Jomart Tokajev toimii virkaa toimittavana presidenttinä seuraaviin vaaleihin asti. Nazarbajevin nykyisen virkakauden oli määrä loppua ensi vuonna.

Taloustilanne herättänyt närää

Eroilmoitusta edelsi kansan kasvanut tyytymättömyys taloustilanteeseen, joka on toipumassa öljyhintojen romahduksesta vuonna 2014. Kazakstanin taloustilanteeseen ovat vaikuttaneet myös länsimaiden Venäjän-vastaiset talouspakotteet. Venäjä on Kazakstanille tärkeä kauppakumppani.

Eronsa jälkeenkin Nazarbajevilla on valtaa maan lainsäädäntöön, sillä hän säilyttää perustuslaillisen erityisasemansa "kansakunnan johtajana". Hänestä tuli myös maan turvallisuusneuvoston elinikäinen johtaja viime vuonna.

Vuonna 2015 Nazarbajev voitti epärehellisinä pidetyt vaalit lähes 98 prosentin äänisaaliilla. Hänen arveltiin olevan hakemassa uutta virkakautta, eikä hän ole nimennyt itselleen seuraajaa.

BBC: Eroaikeista liikkunut huhuja

Täytenä yllätyksenä Nazarbajevin eroilmoitus ei maan asioita seuraaville tullut, kirjoittaa BBC:n toimittaja Abdujalil Abdurasulov analyysissään.

Toimittajan mukaan huhut Nazarbajevin erosta ovat kiertäneet jo vuosia ja kiihtyivät hiljattain, kun presidentti pyysi maan perustuslakituomioistuimelta selvitystä siitä, miten presidentin eroprosessi toimii.

Tuomioistuin vahvisti tuolloin, että presidentillä on oikeus erota tehtävästään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.