Kiina kiistää rikkovansa Pohjois-Korea-pakotteita, Trump vihjasi otteiden kovenemisesta

Kiina torjuu Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin väitteet, joiden mukaan Kiina ei noudata Pohjois-Korean öljypakotteita.

Trump tviittasi eilen olevansa hyvin pettynyt siihen, että Kiina antaa öljyn edelleen virrata Pohjois-Koreaan. Myöhemmin presidentti sanoi New York Timesin haastattelussa, että oli nähnyt asiasta uutisen Fox News -kanavalla.

Trump myös vihjasi haastattelussa, että saattaa koventaa otteitaan Kiinaa kohtaan.

– Kiina vahingoittaa (Yhdysvaltoja) pahasti (kansainvälisessä) kaupankäynnissä, mutta olen ollut pehmeä Kiinaa kohtaan, koska ainoastaan rauha on minulle kauppaa tärkeämpää -- Jos (kiinalaiset) auttavat minua Pohjois-Korean kanssa, voin suhtautua kauppa-asioihin hieman eri tavalla, ainakin jonkin aikaa, Trump sanoi.

Öljyn myyntiä Pohjois-Koreaan on voimakkaasti rajoitettu YK:n päätöslauselmilla. Kiinan ulkoministeriö sanoo, ettei se salli kansalaisilta tai yhtiöiltä sellaista toimintaa, joka rikkoisi päätöslauselmia.

 

Taiwaniin merkitty öljylasti päätyi Pohjois-Koreaan?

Tänään Etelä-Korean ulkoministeriö on kertonut pysäyttäneensä viime kuussa Hongkongiin rekisteröidyn aluksen, joka oli siirtänyt öljyä pohjoiskorealaiseen alukseen.

Ministeriön mukaan öljy oli lastattu alukseen Yeosun satamassa Etelä-Koreassa. Aluksen piti viedä lasti Taiwaniin. Sen sijaan se siirsi öljyn kansainvälisillä vesillä pohjoiskorealaiseen laivaan ja kolmeen muuhun alukseen.

Ulkoministeriön edustajan mukaan tämä on malliesimerkki siitä, miten Pohjois-Korea kiertää YK-pakotteita. Aiemmin tällä viikolla Etelä-Korean media kertoi, että amerikkalaisten vakoilusatelliitit ovat viime kuukausina havainneet kymmeniä vastaavia öljylastin vaihtoja.