Kiina pumppaa Afrikkaan 60 miljardia dollaria kolmessa vuodessa

Kiina aikoo pumpata Afrikkaan seuraavien kolmen vuoden aikana Suomen valtion yhden vuoden budjetin verran rahaa. Presidentti Xi Jinping lupasi maanantaina Kiinan ja Afrikan maiden huippukokouksessa Pekingissä, että Kiina investoi Afrikkaan 60 miljardia dollaria (noin 52 miljardia euroa).

Xin mukaan tästä summasta 15 miljardia dollaria on suoraa avustusta tai korottomia lainoja. Tällä hän yritti rauhoitella huolia, joiden mukaan Kiinan Afrikkaan syytämä raha kasaa kehitysmaille velkataakkaa. Länsimaissa on myös oltu huolissaan siitä, että Kiinan jatkuva tuki tekee Afrikasta koko ajan riippuvaisemman Aasian suurvallasta.

Myös Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa vakuutti huippukokouksessa, että Kiinan tuki Afrikalle ei ole nykyajan kolonialismia.

Xi sanoi Kiinan panostavan Afrikassa seuraavan kolmen vuoden aikana muun muassa infrastruktuuriin, kaupankäynnin edistämiseen ja ympäristön suojeluun.

Kiina lupasi Afrikalle samat 60 miljardia myös vuonna 2015, jolloin kolmen vuoden välien pidettävä Kiina–Afrikka-huippukokous viimeksi järjestettiin. Xin mukaan tuolloin luvatut rahat on jo joko toimitettu tai niiden toimittamisesta on sovittu.

Tähän asti Kiinan Afrikkaan investoima summa on aina kasvanut edelliseen huippukokoukseen verrattuna.

Kaksipäiväinen huippukokous alkoi maanantaina Pekingissä, jonne saapuivat 53 Afrikan maan johtajat.