Kiina varoittaa sodan uhasta Korean niemimaalla

Kiina ilmaisi perjantaina vakavan varoituksen, jonka mukaan Korean niemimaan konflikti saattaa puhjeta "hetkenä minä hyvänsä". Pohjois-Korean armeija puolestaan sanoi vastaavansa säälimättömästi kaikkeen Yhdysvaltain provokaatioon.

Jännitteet alueella ovat voimistuneet viime päivinä. Pohjois-Korean on arveltu tekevän kuudennen ydinkokeensa lauantaina, jolloin tulee kuluneeksi 105 vuotta maan entisen johtajan Kim Il-sungin syntymästä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut, että Pohjois-Korean ydinaseohjelma on ongelma, joka hoidetaan.

– Jos sota syttyy, tuloksena on tilanne, jossa jokainen häviää eikä kukaan voita, sanoi Kiinan ulkoministeri Wang Yi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ranskan ulkoministerin Jean Marc Ayrault'n kanssa perjantaina.

– Vuoropuhelu on ainoa mahdollinen ratkaisu, Wang Yi jatkoi.

Kiinan pelkona on muun muassa se, että maahan tulisi Pohjois-Koreasta valtavasti pakolaisia, jos Kim Jong-unin hallinto kaatuisi. Kiina haluaa estää myös Yhdysvaltain asevoimien vahvistumisen alueella.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ranskan ja Kiinan ulkoministerit Jean Marc Ayrault ja Wang Yi keskustelivat Pohjois-Korean tilanteesta tapaamisessaan. Kuva: Fred Dufour


Pohjois-Korea valmis sotaan 

Pohjois-Korea on turvautunut samanlaisiin pahaenteisiin ennusteisiin aiemmin, kun jännitteet Korean niemimaalla ovat nousseet. Nyt Pekingin varoitukset ovat kuitenkin kiihdyttäneet laajalti maailmanlaajuista huolta, että tilanne niemimaalla on käännekohdassa.

Pohjois-Korean kansanarmeija lisäsi perjantaina sotaisaa retoriikkaansa lausunnossa, jossa se uhkasi iskeä Yhdysvaltain tukikohtiin ja muihin kohteisiin Etelä-Koreassa.

Uutistoimisto AP:lle antamassaan haastattelussa Pohjois-Korean varaulkoministeri Han Song Ryol sanoi maansa jatkavan ydinarsenaalinsa kehittämistä "laadullisesti ja määrällisesti". Lisäksi ministeri sanoi Pohjois-Korean olevan valmis sotaan, jos Trump sitä haluaa.

"Suuri tapahtuma" lähellä 

Uutiskanava NBC Newsin tietojen mukaan Yhdysvallat on valmis tekemään iskun Pohjois-Koreaan, jos viranomaiset saavat varmuuden siitä, että Pohjois-Korea aikoo tehdä ydinkokeen. Asiasta kertoivat uutiskanavalla useat tiedustelulähteet.

Lähteiden mukaan iskuun voisi sisältyä ohjuksia ja pommeja sekä kyber- ja erikoisoperaatioita. Yhdysvaltain kerrotaan sijoittaneen kaksi hävittäjäalusta Pohjois-Korean lähettyville.

Lisäksi Yhdysvaltojen raskaiden pommikoneiden on sanottu olevan Guamilla valmiina iskemään Pohjois-Koreaan. Aiemmin tällä viikolla Pentagon ilmoitti, että USS Carl Vinson -lentotukialuksen johtama iskuryhmä määrättiin siirtymään lähemmäs Pohjois-Koreaa.

Yhdysvallat harkitsee sotilaallisia toimia Pohjois-Korean aseohjelmia vastaan, kertoi myös presidentti Donald Trumpin hallinnon ulkopoliittinen neuvonantaja nimettömänä.

Neuvonantajan mukaan kyse ei ole enää siitä, tekeekö Pohjois-Korea asekokeen vaan siitä, milloin se tehdään. NBC:n mukaan Pohjois-Korea on vihjannut "suuresta tapahtumasta".

Juttu jatkuu kartan alla.Air China keskeyttää lennot Pjongjangiin 

Kiinan valtion omistama lentoyhtiö Air China ilmoitti keskeyttävänsä lennot Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin maanantaista lähtien. Viimeinen lento maiden pääkaupunkien välillä laskeutui Pekingiin perjantaina illansuussa paikallista aikaa.

Lentojen keskeytymisen syytä Kiinan valtiollinen tv-kanava CCTV ei kertonut. Uutisessa huomautettiin kuitenkin, että lentoja on usein peruttu muun muassa matkustajien vähyyden takia.