Kiinan Xi toivoo, että Pohjois-Korea ja USA tulevat toisiaan vastaan

Kiinan presidentti Xi Jinping kertoo toivovansa, että Pohjois-Korea ja Yhdysvallat tulevat toisiaan vastaan puolitiehen. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa tiistaina ja keskiviikkona Pekingissä keskustellut Xi sanoi kannattavansa uutta tapaamista Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin välillä.

–  Poliittiseen ratkaisuun (Korean) niemimaalla on harvinainen, historiallinen tilaisuus, Xi sanoi valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.

Xin mukaan Kiina tukee Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huippukokouksia ja osapuolten huolenaiheiden ratkomista vuoropuhelun avulla.

–  Kiina toivoo, että Pohjois-Korea ja Yhdysvallat tulevat toisiaan vastaan puolitiehen.

Hän sanoi, että Kiina on valmis myönteiseen ja rakentavaan rooliin Korean niemimaan ydinaseriisunnan saavuttamiseksi.

Xi kertoi myös, että Kim sanoi haluavansa toisen Trump-tapaamisen tuovan tuloksia, joihin kansainvälinen yhteisö voi olla tyytyväinen.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA puolestaan kertoi Kimin esittäneen Xille huolensa siitä umpikujasta, johon Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen neuvottelut ovat ajautuneet. Kimin mukaan Pohjois-Korean peruslähtökohta hakea rauhanomaista ratkaisua vuoropuhelun kautta ei ole muuttunut.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea neuvottelevat parhaillaan seuraavan huippukokouksen paikasta. Trump ja Kim tapasivat kesäkuussa Singaporessa ja allekirjoittivat julkilausuman ydinaseriisunnasta. Sen käytännön toteutus ei ole kuitenkaan juuri edennyt, sillä Yhdysvallat ei halua luopua YK:n talouspakotteista Pohjois-Koreaa kohtaan ennen kuin maa luopuu ydinaseistaan.

KCNA:n mukaan Xi antoi tukensa Pohjois-Korean näkemyksille ja sanoi, että maan intressit tulee ottaa huomioon. Xi myös hyväksyi kutsun tulla vastavierailulle Pjongjangiin. Xi ei ole vielä käynyt Pohjois-Koreassa vuonna 2012 alkaneella presidenttikaudellaan.

Kiina on Pohjois-Korean ainoa merkittävä liittolainen ja kauppakumppani.

Moon: Pohjois-Korealta kaivataan konkretiaa

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kommentoi Xin ja Kimin tapaamista sanomalla, että Pohjois-Korealta tarvitaan konkreettisempia ja vahvempia ydinaseriisuntaa edistäviä toimia, jotta pakotteista luovuttaisiin.

Moonin mukaan Pohjois-Koreaa on vastaavasti myös autettava.

Moon myönsi, että Kimin ja Trumpin kesäkuussa tekemä sopimus on varsin ympäripyöreä, ja totesi että ilmassa on skeptisyyttä sen suhteen, tarkoittaako ydinaseriisunta Kimille samaa kuin Yhdysvalloille.

–  Kim on kuitenkin vakuuttanut monille ulkomaisille johtajille, kuten minulle, Trumpille, Xi Jinpingille ja (Vladimir) Putinille, että hänen näkemyksensä ei eroa lainkaan siitä mitä kansainvälinen yhteisö vaatii, Moon sanoi.

Moonin mukaan Yhdysvaltain läsnäolo alueella ei liity pelkästään Pohjois-Koreaan vaan laajemmin Itä-Aasian turvallisuuteen. Hänen mukaansa Korean sodan päättävällä rauhansopimuksella ei ole mitään tekemistä Etelä-Koreassa olevien Yhdysvaltojen joukkojen aseman kanssa.

Etelä- ja Pohjois-Korean suhteet ovat lämmenneet huomattavasti Moonin presidenttikaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.