Kim Jong-namin murhassa käytetty aine tunnistettu vaaralliseksi hermokaasuksi

Pohjois-Korean johtajan velipuolen Kim Jong-namin salamurhassa käytettiin alustavien raporttien mukaan kemiallisessa sodankäynnissä käytettävää hermokaasua, kertoo Malesian poliisi. Raportin mukaan Kim Jong-namin kasvoista ja silmistä löytyi vaarallista VX-hermokaasua, jota pidetään yhtenä maailman tappavimmista kemiallisista aseista. Kaasu on hajuton ja mauton.

Esimerkiksi Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n mukaan VX on yksi tehokkaimmista hermokaasuista ja sen ainoa tunnettu käyttötarkoitus on kemiallisessa sodankäynnissä.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam kuoli viime viikolla Malesiassa, kun hänen kasvoilleen oli suihkutettu nestettä Kuala Lumpurin lentokentällä. Poliisin mukaan Kim sai kohtauksen ja kuoli ennen sairaalaan pääsyä.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimiston KCNA:n mukaan Pohjois-Korea pitää Malesiaa päävastuullisena Kim Jong-namin kuolemasta. Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan virallisesti tunnustanut uhria Kim Jong-unin velipuoleksi. Esimerkiksi KCNA on kuvaillut uhria "Pohjois-Korean kansalaiseksi, jolla oli diplomaattipassi". Pohjois-Korea syytti Malesiaa myös "juonittelusta" Etelä-Korean kanssa. Etelä-Korea on sanonut Pohjois-Korean agenttien tehneen murhan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.