Kim Jong-namin murhassa käytetty aine tunnistettu vaaralliseksi hermokaasuksi

Pohjois-Korean johtajan velipuolen Kim Jong-namin salamurhassa käytettiin alustavien raporttien mukaan kemiallisessa sodankäynnissä käytettävää hermokaasua, kertoo Malesian poliisi. Raportin mukaan Kim Jong-namin kasvoista ja silmistä löytyi vaarallista VX-hermokaasua, jota pidetään yhtenä maailman tappavimmista kemiallisista aseista. Kaasu on hajuton ja mauton.

Esimerkiksi Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n mukaan VX on yksi tehokkaimmista hermokaasuista ja sen ainoa tunnettu käyttötarkoitus on kemiallisessa sodankäynnissä.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam kuoli viime viikolla Malesiassa, kun hänen kasvoilleen oli suihkutettu nestettä Kuala Lumpurin lentokentällä. Poliisin mukaan Kim sai kohtauksen ja kuoli ennen sairaalaan pääsyä.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimiston KCNA:n mukaan Pohjois-Korea pitää Malesiaa päävastuullisena Kim Jong-namin kuolemasta. Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan virallisesti tunnustanut uhria Kim Jong-unin velipuoleksi. Esimerkiksi KCNA on kuvaillut uhria "Pohjois-Korean kansalaiseksi, jolla oli diplomaattipassi". Pohjois-Korea syytti Malesiaa myös "juonittelusta" Etelä-Korean kanssa. Etelä-Korea on sanonut Pohjois-Korean agenttien tehneen murhan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ainakin seitsemän on kuollut Japanin rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä

Melbournessa 3  000 kunnan asunnoissa asuvaa on joutunut Australian tiukimpaan koronaeristykseen – yli 300  000 melbournelaista on jo erilaisten rajoitusten piirissä

Italia saattaa ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila

Niinistö: Rajojen sulkemista ei kohdistettu Ruotsia vaan virusta vastaan

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin

Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Japanissa vanhainkoti jäi tulvan alle – 14 ihmisen uskotaan kuolleen

Yli sadan päivän kuiva kausi päättyi Englannin pubeissa, myös elokuvateatterit ja kampaamot saivat avata ovensa

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa puhunut Trump tuomitsi jälleen mielenosoitukset: "Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.