Kirgisia: Pietarin metroräjähdyksen takana itsemurhapommittaja

Pietarin eilisen metroräjähdyksen takana on kirgisialainen itsemurhapommittaja, kertovat Kirgisian viranomaiset. Uutistoimisto AFP:n mukaan kirgisialaisviranomaiset sanovat, että itsemurhapommittaja on vuonna 1995 syntynyt Kirgisian kansalainen.

Venäläismediassa kerrottiin jo aiemmin, että räjähdyksessä voisi olla kyse itsemurhaiskusta ja että etsinnässä on keskiaasialainen 23-vuotias henkilö. Lisäksi venäläislehti Kommersantin lähteen mukaan tiedusteluviranomaiset olisivat tienneet etukäteen, että Pietariin suunnitellaan terrori-iskua. Venäläisviranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja.

 

Suomalaisuhreista ei toistaiseksi tietoa

 

Pietarin keskustan alueella niin sanotulla sinisellä metrolinjalla eilen tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli 11 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Viranomaiset tutkivat räjähdystä terroritekona.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että räjähdyksen uhrien joukossa ei viimeisimmän tiedon mukaan ole suomalaisia. Ministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi kuitenkin sanoi aamulla, että suomalaisuhrien mahdollisuutta ei voi vielä sulkea kokonaan pois. Ulkoministeriön mukaan tiedot tarkentuvat sitä mukaan, kun venäläisviranomaiset kertovat tutkinnan edistymisestä.

 

Putin vieraili räjähdyspaikalla

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili myöhään illalla metroräjähdyksen tapahtumapaikalla. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, jonka kuvaajan mukaan Putin laski kukkia Tehnologitsheski Institutin metroaseman sisäänkäynnille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmaissut osanottonsa Putinille. Valkoisen talon mukaan Trump myös tuomitsi iskun sekä lupasi Moskovalle Washingtonin täyden tuen iskuun vastaamisessa sekä sen takana olevien tuomiseksi oikeuden eteen.

Presidentit keskustelivat asiasta puhelimessa. Valkoisen talon tiedotteen mukaan molemmat olivat sitä mieltä, että terrorismi pitää kukistaa päättäväisesti ja nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

UM: Pietarin mahdollisista suomalaisuhreista ei toistaiseksi tietoa

Pietarin kaduilla surumielinen tunnelma

Venäläislehti Kommersant: tiedusteluviranomaiset saivat tietoja iskusta etukäteen

Interfax: Kahta etsitään Pietarin metroräjähdykseen liittyen