Kofi Annan lopettaa Syyria-lähettiläänä

Syyrian kriisiä sovitellut YK:n ja Arabiliiton erityislähettiläs Kofi Annan jättää tehtävänsä. Annanin toimintakausi päättyy kuun loppuun, eikä hän halua jatkaa tehtävässä.

Annan ilmoitti asiasta yllättäen lehdistötilaisuudessa Genevessä.

Turhautunut Annan sanoi, ettei saanut tarpeeksi tukea ponnisteluilleen kriisin ratkaisemiseksi. Annan sanoi, että "jatkuva sormella osoittelu ja nimittely" YK:n turvallisuusneuvostossa estivät häntä tekemästä työtään.

Annanin mukaan neuvoston jäsenmaat ovat keskittyneet toistensa sättimiseen ja syyllisten etsimiseen sen sijaan, että ne yrittäisivät saada rauhaa Syyriaan.

Turvallisuusneuvoston kädet ovat olleet sidotut, koska Venäjä ja Kiina ovat veto-oikeudellaan kaataneet kaikki Syyrian-vastaiset päätöslauselmat.

Annan ennusti, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad väistyy "ennemmin tai myöhemmin" ja toivoi, että seuraava lähettiläs onnistuu paremmin tehtävässään.

Annan nimitettiin rauhanvälittäjäksi helmikuussa. Sen jälkeen väkivaltaisuudet Syyriassa ovat vain kiihtyneet. Jo yli 20 000 ihmisen arvioidaan saaneen surmansa taisteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.