Kofi Annanin kuolema koskettaa syvästi presidentti Ahtisaarta – "YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäin pääsihteeri"

Tieto YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin kuolemasta koskettaa syvästi presidentti Martti Ahtisaarta.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n julkaisemassa tiedotteessa Ahtisaari kuvailee Annania YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi pääsihteeriksi. Ahtisaari sanoo, että Annan oli poikkeuksellisen sitoutunut kulloiseenkin työtehtäväänsä.

Ahtisaari ja Annan työskentelivät yhdessä jo 1970-luvulla ja olivat hyviä ystäviä.

– Herrat tekivät tiiviisti yhteistyötä, kun Ahtisaari 1970- ja 1980-luvuilla YK:n erityisedustajana luotsasi Namibian kohti itsenäisyyttä. YK:n pääsihteerinä toimiessaan Annan nimitti vuonna 2005 Ahtisaaren erityisedustajakseen Kosovon asemasta käytäviin neuvotteluihin, CMI:n tiedotteessa kerrotaan.

Annan ja Ahtisaari työskentelivät yhdessä myös entisistä maailman johtajista koostuvassa Elders-ryhmässä, jota Annan luotsasi viisi vuotta.

80-vuotias Annan kuoli tänään lyhyen sairauden jälkeen Sveitsissä. Hän teki pitkän uran YK:ssa ja toimi yhteistyöjärjestön pääsihteerinä vuosina 1997–2006. Annan vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä YK:n kanssa vuonna 2001.

 

Stubb: Roolimalli meille kaikille

 

Myös CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb kommentoi Annanin poismenoa Twitterissä. Stubb valittelee suru-uutista ja ylistää Annanin luonnetta ja saavutuksia.

– Todellinen herrasmies ja rauhan puolustaja. Roolimalli meille kaikille, Stubb kirjoittaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut