Kohu Trumpin eläinkommentin ympärillä jatkuu – Valkoinen talo alleviivasi presidentin tarkoittaneen väkivaltaisia jengiläisiä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin eläinkommentista syntynyt kohu ei ota laantuakseen. Nyt amerikkalaismediassa on spekuloitu Valkoisen talon eilistä tiedotetta, jossa MS-13-jengiläisiä kuvaillaan eläimiksi.

Yhdysvalloissa vaikuttava MS13-jengi on tunnettu väkivaltaisuudestaan, ja suurella osalla jengistä on juuria keskiamerikkalaisessa Salvadorissa.
Valkoisen talon suorasanainen tiedote julkaistiin otsikolla "Mitä sinun täytyy tietää MS-13:n väkivaltaisista eläimistä". Otsikon lisäksi eläin-sana toistuu tekstissä taajaan.

Trump herätti paheksuntaa viime viikolla muun muassa demokraattien keskuudessa, kun hän uutistoimisto AFP:n mukaan kuvaili joitain siirtolaisia "eläimiksi". Keskustelua syntyi muun muassa siitä, keitä Trump tarkalleen tarkoitti kommentillaan ja siitä, onko ihmisiä ylipäätään hyväksyttävää kutsua eläimiksi.

Trump käytti ilmaisua Valkoisessa talossa viime keskiviikkona isännöidessään kalifornialaisia republikaaneja tilaisuudessa, jossa puheenaiheina olivat niin maahanmuutto, lainvalvonta kuin MS-13-jengikin. Esimerkiksi Politico-verkkolehden mukaan oli epäselvää, viittasiko Trump ilmaisullaan erityisesti jengiläisiin vai esimerkiksi paperittomiin maahanmuuttajiin laajemmin.

Jälkikäteen Trump tarkensi sanomisiaan ja kertoi kommentillaan viitanneensa jengiläisiin. Esimerkiksi Time-lehden mukaan Trump sanoi myös jatkavansa termin käyttöä väkivaltaisista jengin jäsenistä.

Washington Postin analyysissa kirjoitetaan, että Valkoinen talo näyttäisi tiedotteellaan hakevan pistettä kysymykselle siitä, keitä Trump alkuperäisessä kommentissaan tarkoitti. Valkoisen talon tiedotteessa muun muassa sanotaan, että presidentin hallinto pyrkii väsymättä tuomaan "väkivaltaiset eläimet" oikeuden eteen.