Kokoomusmepit kannattavat Unkarin laittamista koville arvojen loukkaamisesta – "Pitää aktivoida artikla 7"

Kokoomusmepit kannattavat kurinpitomenettelyn käynnistämistä Unkaria vastaan oikeusvaltiorikkomuksista.

Strasbourgissa Ranskassa koolla oleva EU-parlamentti ottaa tänään ja huomenna kantaa siihen, uhkaako Unkarin kehitys EU:n perustavia arvoja ja pitäisikö sitä vastaan aloittaa poikkeuksellinen kurinpitomenettely.

Media, kansalaisjärjestöt ja yksityinen eurooppalainen yliopisto ovat joutuneet maassa ahtaalle.

Euroopan kansanpuolueessa EPP:ssä mitta Unkarin valtapuoluetta Fidesziä kohtaan alkaa täyttyä, koska puolue ei osoita merkkejä kompromissihalusta.

Henna Virkkunen odottaa, että parlamentin suurin ryhmä EPP tulee jakautumaan keskiviikon äänestyksessä.

– Minulle on selvää, että meidän pitää aktivoida artikla 7, koska Unkari ja Fidesz ovat jo vuosia toimineet vastoin EU:n ja EPP:n perustavia arvoja.
Kokoomus kuuluu parlamentissa EPP:hen. Eurooppalaispoliitikoista samaan puolueeseen kuuluvat myös muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

– Tyytymättömyys on kasvanut ryhmän sisällä, mutta on vaikeaa sanoa, kuinka moni olisi valmis potkaisemaan Fideszin ulos, sanoo Petri Sarvamaa.

Kaikkein kriittisimmin unkarilaispuolueeseen suhtautuvat hänen mukaansa mepit Pohjois- ja Benelux-maista.

– Tässä ei ole enää kyse siitä, voimmeko vaikuttaa heihin, vaan he ovat avoimesti sanoneet haluavansa muuttaa EPP:tä, Sarvamaa viittaa puolueesta kuultuihin kommentteihin.

Läpimeno vaatii laajan tuen 

EPP:llä on parlamentissa 218 meppiä, joista 12 on Unkarista.

Puolueen puheenjohtaja Manfred Weber, joka pyrkii myös komission seuraavaksi puheenjohtajaksi, on kovistellut Unkaria vain varoen. Vastikään Weber on sanonut odottavansa Unkarin pääministeriltä Viktor Orbanilta selkeää vastaantuloa.

Orban pitää tänään parlamentissa puheenvuoron ennen keskustelua.

Illalla hän osallistuu myös EPP:n ryhmäkokoukseen, jossa puolue keskustelee siitä, miten ryhmä äänestää seuraavana päivänä. Puolue antaa yksittäisille mepeille vapaat kädet.

Mepit äänestävät keskiviikkona siitä, pitäisikö neuvoston käynnistää Unkaria vastaan kurinpitomenettely eli artikla 7, joka voi aikanaan johtaa äänioikeuden menettämiseen.

Vastaavanlainen menettely on jo käynnissä Puolaa vastaan, mutta se on edennyt hitaasti.

Päätöslauselmaluonnoksen hyväksyminen vaatii vähintään 376 ääntä ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä.

Keskeisin huoli liittyy päätöslauselman mukaan muun muassa oikeuslaitoksen ja instituutioiden toimivuuteen, korruptioon ja intressiristiriitoihin, ilmaisunvapauteen, akateemiseen vapauteen, uskonnonvapauteen, järjestäytymisvapauteen, vähemmistöjen oikeuksiin ja maahanmuuttajien perusoikeuksiin.