Kolumbian presidentinvaaleissa äänestetään Farc-rauhansopimuksen kohtalosta

Kolumbian presidentinvaalien tulos voi horjuttaa vuoden voimassa ollutta rauhansopimusta entisen Farc-sissijärjestön kanssa.

Tämän hetken ennakkosuosikki Ivan Duque on vannonut muuttavansa rauhansopimusta valituksi tullessaan. Hänen mielestään sopimus suhtautuu liian myötäsukaisesti järjestöön, joka taisteli Kolumbiassa vuosikymmeniä.

Puolueeksi muuntautunut Farc ei saanut maaliskuun parlamenttivaaleissa uusia edustajia niiden kymmenen lisäksi, jotka rauhansopimuksessa puolueelle myönnettiin.

– Me kolumbialaiset haluamme, että ihmisyyttä vastaan rikoksia tehneitä rangaistaan teoistaan. Se tarkoittaa myös sitä, että heille ei anneta poliittista edustusta, presidenttiehdokas Duque on sanonut kampanjansa aikana.

Duque on kampanjassaan puhunut myös korruptionvastaisuudesta, talouden elvyttämisestä ja perinteisistä perhearvoista.

Yllätyshaastaja vasemmalta

Duquen tärkein kilpakumppani Gustavo Petro on antanut tukensa rauhansopimukselle. Vasemmistolaisen Petron kannatus on 12 prosenttiyksikköä jäljessä Duqueta, jonka kannatus on tällä hetkellä noin 41 prosenttia.

Petron vaalitilaisuudet ovat vetäneet yhä enemmän väkeä kampanjan edetessä. Joidenkin analyytikkojen mukaan tämä kertoo siitä, että rauhansopimukselle ja Farcin sulauttamiselle puoluejärjestelmään on tukea.

Petron saama kannatus on ollut yllätys, sillä aiemmin Kolumbian presidentinvaaleissa ovat menestyneet lähinnä oikeistolaiset ehdokkaat.

Petro on entinen M-19-kapinallisryhmän jäsen ja entinen Bogotán pormestari. Hän on kampanjassaan vastustanut voimakkaasti korruptiota ja epätasa-arvoa.

Vaalien ensimmäinen kierros käydään tänään. Vaikuttaa todennäköiseltä, että kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä. Tällöin toinen kierros järjestetään kesäkuun 17. päivänä.

Kolumbia yrittää yhä toipua erittäin pitkään jatkuneesta sisäisestä konfliktista. Vaikka Farc-järjestön kanssa solmittiin rauha, muita aseellisia ryhmiä toimii yhä Kolumbiassa.

Ryhmät kilpailevat varsinkin siitä, kuka saa hallintaansa ne erittäin tuottoisat huumeiden salakuljetusreitit, joita Farc ei enää hallitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Puerto Ricon parjattua kuvernööriä vastaan annettu kotietsintälupa

Armeijan komentaja: USA saattoi ampua alas kaksi Iranin lennokkia viime viikolla

Robert Mueller raottaa sanaista arkkuaan Venäjä-tutkinnasta – odotettavissa ei kuitenkaan jymy-yllätyksiä

Malissa itsemurhaisku rauhanturvatukikohtaan – viisi virolaista, yksi ranskalainen ja kaksi malilaista loukkaantui

EU uhkaa Yhdysvaltoja 35 miljardin vastatulleilla, jos se asettaa tuontitulleja euroautoille

Ulkoministeri Haavisto Britannian uudesta pääministeristä: "Linjat ratkaisevat, en jakele tyylipisteitä"

Britannian johtoon astuu mies, joka tuhlasi pormestarina miljoonia veropuntia, hankki lapsen avioliiton ulkopuolella ja kokeili nuorena kokaiinia

Espanjan pääministeri hävisi ensimmäisen luottamusäänestyksen

Väistyvä May onnitteli seuraajaansa Johnsonia sosiaalisessa mediassa, Trump pysyi lyhytsanaisena – Iranin pääministeri yhtyi onnitteluihin keskellä vellovaa tankkerikiistaa

Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller astuu viimein Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi – demokraatit toivovat saavansa lisänäyttöä Trumpin väitetyistä rikoksista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.