Kolumbiassa äänestettiin rauhallisesti, vaikka Farc-rauhansopimuksen kohtalo oli pelissä

Kolumbian väistyvä presidentti Manuel Santos ylisti sunnuntaina rauhallisesti edennyttä presidentinvaalipäivää. Santosin mukaan tästä oli kiittäminen Farc-sissijärjestön kanssa solmittua taannoista rauhansopimusta.

– Tähän mennessä yhtäkään äänestyspaikkaa ei ole jouduttu siirtämään turvallisuussyistä. Sellaista ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Se tarkoittaa toisin sanoen sitä, että näistä vaaleista tulee rauhallisimmat ja turvallisimmat, Santos sanoi televisiopuheessaan.

Nobelin rauhanpalkinnon sopimuksesta saanut Santos väistyy syrjään elokuussa. Tuolloin koko Farc-sopimus voi olla vaakalaudalla, sillä vaalien ennakkosuosikki Ivan Duque on vannonut muuttavansa rauhansopimusta. Hänen mielestään sopimus suhtautuu liian myötäsukaisesti järjestöön, joka taisteli Kolumbiassa vuosikymmeniä.

Puolueeksi muuntautunut Farc ei saanut maaliskuun parlamenttivaaleissa uusia edustajia niiden kymmenen lisäksi, jotka rauhansopimuksessa puolueelle myönnettiin.

– Me kolumbialaiset haluamme, että ihmisyyttä vastaan rikoksia tehneitä rangaistaan teoistaan. Se tarkoittaa myös sitä, että heille ei anneta poliittista edustusta, presidenttiehdokas Duque on sanonut kampanjansa aikana.

Duque on kampanjassaan puhunut myös korruptionvastaisuudesta, talouden elvyttämisestä ja perinteisistä perhearvoista.

Yllätyshaastaja vasemmalta

Duquen tärkein kilpakumppani Gustavo Petro on antanut tukensa rauhansopimukselle. Vasemmistolaisen Petron kannatus on 12 prosenttiyksikköä jäljessä Duqueta, jonka kannatus on tällä hetkellä noin 41 prosenttia.

Petron saama kannatus on ollut yllätys, sillä aiemmin Kolumbian presidentinvaaleissa ovat menestyneet lähinnä oikeistolaiset ehdokkaat.

Petro on entinen M-19-kapinallisryhmän jäsen ja entinen Bogotan pormestari. Hän on kampanjassaan vastustanut voimakkaasti korruptiota ja epätasa-arvoa.

Vaalien ensimmäinen kierros käytiin sunnuntaina. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, järjestetään toinen kierros kesäkuun 17. päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kolumbian presidentinvaaleissa äänestetään Farc-rauhansopimuksen kohtalosta

Uusimmat

Ulkomaat

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – ennakkosuosikkina pidetty "Tunisian Silvio Berlusconi" pidätettiin ennen vaaleja

Kyynelkaasu ja Molotovin cocktailit sinkoilevat taas Hongkongissa – mielenosoittajat vaativat apua Britannialta

Taleban perui Punaisen Ristin porttikiellon – kieltoa oli perusteltu järjestön "epäilyttävällä toiminnalla"

Varastettu kultainen vessanpönttö on edelleen kateissa – pönttörosvot aiheuttivat mittavan vesivahingon

Saudi-Arabian iskujen odotetaan tuntuvan myös suomalaisen bensanostajan kukkarossa – iskujen seuraukset riippuvat pitkälti siitä, ketä niistä lopulta syytetään

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – yksi ennakkosuosikeista pidätettiin rahanpesuepäilyjen takia

Hurrikaaniksi vahvistuva Humberto näyttää ohittavan Bahaman ja Floridan

Pääministeri Johnson vertasi Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin – "mitä vihaisempi hän on, sitä vahvempi hänestä tulee"

Lehdet: Suomalaismies kuoli Kalifornian 34 uhria vaatineessa venepalossa – tutkintaraportin mukaan koko miehistö nukkui, kun sukeltajia kuljettaneella aluksella syttyi raju tulipalo

Bulgariassa ja Romaniassa taistellaan nopeasti leviävää afrikkalaista sikaruttoa vastaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.