Koomikko Zelenskyn nousua Ukrainan presidentiksi ei näytä estävän mikään

Poliittisesti täysin kokematon koomikko Volodymyr Zelensky on vahvoilla Ukrainan seuraavaksi presidentiksi. Mielipidekyselyissä hän johtaa kymmenillä prosenttiyksiköillä haastajaansa, nykyistä presidenttiä Petro Poroshenkoa. Presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros pidetään sunnuntaina.

Vaalikampanja on ollut erikoinen, sillä Zelensky on kieltäytynyt kaikista haastatteluista ja vaaliväittelyistä. Hän ei ole myöskään esittänyt varsinaista ohjelmaa tai antanut vaalilupauksia.

–  Hän ei siten ole populisti sanan perinteisessä merkityksessä, sanoo Ukraina-tutkija Andrew Wilson European Council on Foreign Relations -tutkimuslaitoksesta.

Zelenskyn asemia toisella kierroksella vahvistaa etumatkan lisäksi se, että hänen tukensa jakautuu tasaisesti Ukrainan eri alueille ja ikäryhmiin.

Zelenskyn poliittinen kokemus rajoittuu toistaiseksi presidentin näyttelemiseen. Suositussa tv-sarjassa "Kansan palvelija" hän esittää korruptiota vastustavaa historianopettajaa, josta tulee vahingossa presidentti.

Presidentillä on Ukrainassa tärkeä rooli erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Maan sisäpolitiikan kannalta enemmän merkitystä ennustetaan olevan ensi syksynä pidettävillä parlamenttivaaleilla.

Presidentinvaali ensi viikonloppuna ei sotke ukrainalaisten pääsiäistä, jota vietetään ortodoksisessa maassa juliaanisen kalenterin mukaan viikkoa myöhemmin kuin meillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.