Koreat sopivat huippukokouksesta, P-Korea pani ydinkokeet toviksi jäihin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sai tiistaina harvinaisen aiheen kehua tapahtumia Korean niemimaalla sen jälkeen kun Etelä-Korea kertoi Koreoiden tulevasta huippukokouksesta ensi kuussa maiden rajalinjalla.

– Korea-neuvotteluissa on mahdollisesti saavutettu edistystä. Ensimmäistä kertaa vuosiin kaikki osapuolet pyrkivät vakavissaan eteenpäin. Maailma katsoo ja odottaa. Se voi olla väärää toivoa, mutta Yhdysvallat on valmis etenemään nopeasti, oli suunta mikä tahansa, Trump tviittasi.

Huippukokous on määrä pitää Panmunjomissa huhtikuun lopulla.

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea on luvannut pidättäytyä ohjus- ja ydinkokeista vuoropuhelun ajan. Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea olisi myös valmis ydinaseriisuntaan, jos turvallisuus taataan.

– Pohjoinen teki selväksi valmiutensa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan, ja totesi samalla, ettei maalla ole syytä omistaa ydinaseita kunhan sotilaalliset uhat Pohjois-Koreaa kohtaan poistetaan ja sen johdon turvallisuus taataan, sanoi Chung Eui-yong, Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin turvallisuusneuvonantaja.

Toteutuessaan huippukokous olisi kolmas maiden johtajien välillä. Etelä- ja Pohjois-Korea ovat teknisesti vielä sodassa, koska Korean sota 1950–1953 loppui aselepoon, ei rauhansopimukseen.

 

"Tärkeä askel"

 

Korealaisen tutkijan Cheong Seong-changin mukaan yhteisymmärrys tulevista neuvotteluista on kauan odotettu toivon kipinä Korean kriisissä.

– Kyseessä on tärkeä askel kun pyritään hallitsemaan Pohjois-Korean ydin- ja ohjusuhkaa ja estämään sota Korean niemimaalla, Sejongin ajatushautomossa työskentelevä tutkija summasi.

Cheong ennakoi, että neuvottelut Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä alkavat pian, vaikkakin Pohjois-Korean vaatimus turvallisuuden riittävästä takaamisesta on monitulkintainen.

Edelliset, niin sanotut kuusikantaneuvottelut joihin Koreoiden lisäksi osallistuivat Venäjä, Kiina, Japani ja Yhdysvallat, kariutuivat jo liki vuosikymmen sitten. Niissä Pohjois-Korea yritettiin saada luopumaan ydinaseista tarjoamalla vastineeksi turvatakuita ja talousetuja.