Koreoiden johtajat kättelivät maiden välisellä vyöhykkeellä historiallisen huippukokouksen aluksi: "Uusi historia alkaa nyt"

Koreoiden välinen historiallinen huippukokous alkoi Suomen aikaan aamuyöllä, kun hymyilevät Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kättelivät maiden välisellä vyöhykkeellä.

–  Mukava tavata sinut, Moon sanoi Kimille tapaamisen aluksi.

Kumpikin johtaja otti symbolisen askeleen naapurimaan puolelle ennen siirtymistä Etelä-Korean puolella sijaitsevaan Rauhan taloon, jossa kokous pidettäisiin.

–  Uusi historia alkaa nyt – historian alkupisteessä ja rauhan aikakaudessa, Kim kirjoitti Rauhan talon vieraskirjaan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korean johtaja astui Etelä-Korean maaperälle sitten 1950-luvulla käydyn Korean sodan. Tätä aiemmin Koreoiden johtajat ovat tavanneet vain kaksi kertaa, vuosina 2000 ja 2007.

Johtajien odotetaan keskustelevan ainakin Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta sekä maiden suhteista. Korean sota loppui vuonna 1953, mutta virallista rauhansopimusta ei ole solmittu.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi perjantaina, että Kim aikoo keskustella "avoimin sydämin" kaikista kysymyksistä, jotka koskevat Koreoiden välistä suhdetta ja rauhan saavuttamista, vaurautta ja Korean niemimaan jälleenyhdistymistä. Uutistoimisto ei maininnut ydinaseohjelmaa, vaikka sen uskotaan olevan keskustelujen tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Pohjois-Korea teki viime vuonna voimakkaimman ydinkokeensa

Viime vuonna Pohjois-Korea teki kuudennen ja tähän asti voimakkaimman ydinkokeensa. Syyskuussa laukaistu vetypommi voidaan maan mukaan ladata ohjuksen kärkeen. Samassa kuussa maa ampui keskipitkän matkan ballistisen ohjuksen Japanin yli.

Marraskuussa Pohjois-Korea ilmoitti testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka sen mukaan yltää kaikkialle Yhdysvaltoihin. Maa julistautui samalla ydinasevallaksi.

Pohjois-Korea aloitti ohjustuotantonsa 1970-luvulla kehittelemällä neuvostovalmisteista Scud-B-ohjusta, jonka kantomatka oli kolmisensataa kilometriä. Koelaukaisu tehtiin vuonna 1984.

Turvallisuusneuvosto on määrännyt Pohjois-Korealle lukuisia pakotepaketteja vuoden 2006 jälkeen, jolloin maa teki ensimmäisen maanalaisen ydinkokeensa. Vuonna 2006 Pohjois-Korea myös testasi seitsemää eri ohjustyyppiä, niiden joukossa 6 700 kilometriin yltävä Taepodong-2. Onnistuneesti se laukaistiin vuonna 2009.

Koreoiden presidentit keskustelivat rauhasta, vaimotkin liennyttävät

Yhdysvallat toivoo Koreoiden tapaamisen olevan alku rauhaisammalle tulevaisuudelle